Doelstelling 1
Subdoelstellingen
DoelstellingEen optimale verdeling van het ruimtelijk programma en daaraan gekoppelde middelen over de verschillende onderdelen van de stad
SubdoelstellingEvenwichtige ruimtelijke ontwikkeling van de stad met alle onderdelen in samenhang
Evenwichtige ruimtelijke ontwikkeling van de stad met alle onderdelen in samenhang
We zijn er in geslaagd onze positie als tweede gemeente op de woonaantrekkelijkheidsindex uit de Atlas Nederlandse Gemeenten te behouden. De regio hoort nog altijd tot de meest competitieve regio’s van Europa. Utrecht is aantrekkelijk voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Om richting te geven aan de groei die deze populariteit met zich mee brengt, is in 2016 de Ruimtelijke Strategie Utrecht RSU vastgesteld. Deze strategie is vertaald in ruimtelijke en thematische opgaven. De groei van de stad willen we faciliteren en tegelijkertijd gebruiken om de kwaliteit van de stad te versterken. Daartoe zijn prioritaire gebieden aangewezen waar de groei kan worden opgevangen: het Nieuwe Centrum en de Merwedekanaalzone. Het USP, Stationsgebied/Binnenstad, Leidsche Rijn centrum en Lage Weide zijn aangewezen als economische hotspots. In andere delen van de stad is daardoor ruimte voor versterking van de ruimtelijke kwaliteit en verbetering van de verbindingen met het groene buitengebied. Op basis van de bij de RSU behorende investeringsstrategie zijn middelen vrij gemaakt om de groei mogelijk te maken. De raad heeft hiervoor een bestedingskader vastgesteld. Op basis van dit bestedingskader worden de middelen jaarlijks bij de voorjaarsnota geprogrammeerd.
Effectindicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
E.1.1.1 | Positie op de woon-aantrekkelijkheidsindex | 2 (2008) | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||
|
Verkennen en organiseren van het ruimtelijk programma (strategische agenda, structuurvisies en lobby)
- In 2017 is de Omgevingsvisie Utrecht door de raad vastgesteld. Dit betreft al het beleid voor de fysieke leefomgeving. Het is een eerste versie, volledig digitaal en online (in B1-taalniveau) beschikbaar. In de tweede helft van 2017 is aan de Omgevingsvisie nieuw beleid toegevoegd (zoals de warmtevisie en het beleid voor Middenhuur), waardoor de visie zich ontwikkelt en actueel blijft. Utrecht is de eerste G4-gemeente met een omgevingsvisie.
- Voor het Beurskwartier/Lombokplein is een omgevingsvisie door de raad vastgesteld.
- Voor de Merwedekanaalzone is door het college een omgevingsvisie opgesteld en aangeboden aan de raad.
- Voor Rijnsweerd is het Ambitiedocument Rijnsweerd opgesteld. Centraal staat de ambitie om Kantorenpark Rijnsweerd te transformeren van een monofunctioneel kantorenpark naar een gemixt stedelijk werkgebied waar interactie en innovatie voorop staan.
- De bouw van het kernwinkelgebied in Leidsche Rijn Centrum is bijna voltooid. Er is een krediet beschikbaar gesteld voor de bouw van een parkeergarage.
- Met de opening van de Daphne Schippersbrug is Leidsche Rijn aangesloten op het fietspadennetwerk en gevoelsmatig een stukje dichter bij Utrecht Centrum gekomen.
- Versterken van kwaliteit vraagt ook om directe actie door de gemeente. Zo is in 2017 de herinrichting van het Domplein afgerond en gestart met de restauratie van de Domtoren. Ook is in 2017 verder ingezet op versterking van de kwaliteit van de openbare ruimte, vaak aansluitend aan renovaties van de corporaties.
- De Gebiedsverkenning Utrecht-Oost (GUO) heeft een vervolg gekregen in Uned: een gezamenlijke aanpak van rijk, provincie, regio en gemeente om de bereikbaarheid van Utrecht te verbeteren en aan te laten sluiten op de ruimtelijke ontwikkelingen.
- We werken binnen onze Regio samen in U10-verband. Zo stonden wij wederom (en met een nieuwe stand) op de nationale vastgoedbeurs ProVaDa. We scherpen de positionering van Utrecht op regionaal, provinciaal en (inter)nationaal niveau aan.
- Voor het klankborden en uitwisselen van kennis en informatie over de ruimtelijke doelstellingen is voor het eerst voor een heel jaar het Development Network Utrecht (DNU) ingezet. Het DNU bestaat uit stakeholders die investeren in de stad zoals bouwers, ontwikkelaars, beleggers, en corporaties. Binnen het DNU zijn in vier bijeenkomsten de relevante ruimtelijke thema’s voor de stad besproken.
- We hebben prestatieafspraken gemaakt met de woningcorporaties. Voor het marktsegment zijn uitgangspunten over doorstroming en prijs/kwaliteitverhoudingen in het middenhuursegment vastgelegd in het Actieplan Middenhuur. Daarnaast is een voorstel over tijdelijke verhuur en vakantieverhuur voorgelegd aan de raad en is gestart met de evaluatie van het beleid ten aanzien van omzetten en splitsen van woningen.
Het opstellen van stedelijke kaders (bestemmings- en omgevingsplannen)
Omgevingswet
In 2015 zijn we gestart met het project ‘Beter Bestemmen’. Dit project dat vooruitlopend op de invoering van de Omgevingswet is gericht op het nu al verwezenlijken van de doelstellingen van die wet loopt nog steeds, maar is onderdeel geworden van een groter geheel.
Met de invoering van de Omgevingswet wordt ook een aantal rijksregels gedecentraliseerd naar gemeenten, zodat meer vrijheid (en meer inhoudelijke verantwoordelijkheid) ontstaat bij lokale besluitvorming. Nieuwe regels en instrumenten hebben uiteraard gevolgen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. Er wordt door het rijk een digitaal stelsel opgezet. Dit is één systeem waar burgers, bedrijven en overheden met een druk op de knop kunnen zien wat er op een bepaalde locatie mogelijk is. Het systeem biedt bijvoorbeeld toegang tot informatie over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving, zoals gegevens over de water- of luchtkwaliteit ter plaatse. Gemeenten moeten zelf zorgen (en bekostigen) dat ze goed aansluiten op dit systeem en het wordt voor een deel door gemeenten gevuld met data.
- In 2017 is de Omgevingsvisie Utrecht door de raad vastgesteld.
- In november 2017 heeft de gemeenteraad een eerste onderdeel van het toekomstige omgevingsplan vastgesteld: de algemene regels over bouwen en gebruik. In die regels is de koppeling gemaakt tussen het beleid en de regels met een juridische vertaling van het nieuwe woningsplitsingsbeleid. Het conceptbestemmingsplan Veldhuizen is bijna gereed. De kracht, maar ook de complexiteit, van het plan zit in een regeling die compact is en die ook op andere delen, bijvoorbeeld de andere woonbuurten in Vleuten en De Meern, van toepassing kan worden verklaard. De regeling sorteert zoveel mogelijk voor op de Omgevingswet, bijvoorbeeld door regels in verband met functies (nu nog: bestemmingen) te scheiden van algemene regels over activiteiten.
- In 2017 is een impactanalyse gemaakt voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. Op basis hiervan worden vanaf 2018 aanpassingen in beleid en processen gedaan.
- Met het project ‘Alles op één kaart’ is een start gemaakt met de ‘implementatie’ van het digitale stelsel. In dit project wordt data -met name vanuit het ruimtelijk domein- gerangschikt, gecontroleerd op kwaliteit, herbruikbaar gemaakt en online ontsloten via kaarten. Deze datasets zijn de eerste sets die we als gemeente beschikbaar moeten stellen aan het digitaal stelsel (binnen het zogenaamde informatieproduct Ruimte).
- In 2017 is ook, anticiperend op het digitale stelsel, samenwerking gestart met het Kadaster, het ministerie van BZK/I&W en de gemeente Eindhoven. Doel is om op basis van een zo breed mogelijke scan van data van de samenwerkingspartners, informatie wordt ontsloten ter bevordering van de samenwerking tussen partners bij gebiedsontwikkeling. Binnen Utrecht is de Merwedekanaalzone hier het pilotgebied voor.
Actualisering bestemmingsplannen
Met ingang van 28 oktober 2016 heeft het Rijk Utrecht aangewezen als experimenteergemeente op grond van het besluit Uitvoering Crisis- en herstelwet. Dit houdt onder andere in dat de actualiseringsplicht is gewijzigd van tien jaar naar twintig jaar. Er is in 2017 een start gemaakt met het omgevingsplan voor Vleuten-De Meern.
Ontwikkelbestemmingsplannen
Voor ruimtelijke ontwikkelingen die niet passen in een bestaand bestemmingsplan wordt een ontwikkelbestemmingsplan opgesteld. Deze ontwikkelingen worden soms geïnitieerd door de gemeente zelf, maar vooral door initiatieven van ontwikkelaars, woningbouwcorporaties en particuliere investeerders. Als ontwikkelingen niet in eerder vastgestelde planologische kaders passen, kunnen ze mogelijk gemaakt worden met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan. Meestal wordt dan een voortraject doorlopen conform het Utrechts Plan Proces, waarbij inhoud, participatie en bestuurlijk weging leiden tot richting in de ruimtelijke ontwikkeling.
Er is in 2017 aan in totaal 74 plannen gewerkt. Dit waren 64 ontwikkel-bestemmingsplannen en tien actualiseringsbestemmingsplannen. Van deze plannen zijn er 21 bestemmingsplannen vastgesteld en er zijn 16 bestemmingsplannen onherroepelijk geworden. Er lopen nog negen zaken in beroep bij de Raad van State, zoals Vleuterweide Centrumgebied. De overige bestemmingsplannen bevinden zich in verschillende stadia, deze zijn net gestart of er is een ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegd. Voorbeelden hiervan zijn Cohenlaan, Vleutensevaart en ’t Zand 24.
Vastgestelde plannen in 2017:
- Winkelcentrum De Gaard, Tuindorp oost
- Leeuwesteyn, Leidsche Rijn
- Hardebollenstraat
- Hoek Rotsoord-Diamantweg
- Haarzuilens, Ockhuizerweg en Rijndijk
- Actualisering diverse gebieden, Leidsche Rijn e.o., 1e herziening
- Vleuterweide, centrum, fase 2
- Hotel en woongebouw Jaarbeursplein, Stationsgebied
- Loevenhoutsedijk, sportpark Overvecht
- Amsterdamsestraatweg, 1e herziening
- Hart van De Meern Noord
- 2e Daalsedijk, fase 1
- Briljantlaan 9, Tolsteeg
- Parkwijk Langerak, Kop Amaliapark
- Zorgcentrum Kop op Tuindorp Oost
- Lomanlaan 55, Transwijk
- Algemene regels over bouwen en gebruik
- Demkabocht
- Europaweg 30
- Utrechtseweg 37, Het Zand West
- Van Lieflandlaan
Lopende plannen in 2017 bij de Raad van State:
- Kanaalweg 59
- Actualisering diverse gebieden Leidsche Rijn, 1e herziening
- Hoge Woerd 1e herziening
- Vleuterweide 2 centrumplan (bp)
- Vleuterweide Centrum, 2e fase (up)
- Hart van De Meern Noord
- Rijnvliet
- Zandpad
- Parkwijk Langerak, Kop Amaliapark !
Planschade
Er is in 2017 gewerkt aan 34 planschade zaken, één aanvraag is nog in behandeling en er lopen vijftien zaken in bezwaar of beroep.
Overige werkzaamheden
Er is in 2017 ook gewerkt aan MER-procedures, zoals Jaarbeurskwartier en Merwedekanaalzone, en zijn er voorbereidingsbesluiten gemaakt.
Prestatie-indicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
P1.1.2 | Aandeel bestemmings-plannen jonger dan tien jaar | - | 100% | 100% | 100% | 100% | 100% | |||||
|
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||
02-1-1-1 |
Ruimtelijke ontwikkelingen |
0 |
1.561 |
0 |
0 |
1.900 |
1.900 |
0 |
|||||||||
02-1-1-2 |
Stedelijke kaders |
499 |
419 |
499 |
499 |
746 |
247 |
506 |
|||||||||
Totaal Baten |
499 |
1.981 |
499 |
499 |
2.645 |
2.147 |
506 |
||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||
02-1-1-1 |
Ruimtelijke ontwikkelingen |
-3.382 |
-1.390 |
-6.036 |
-5.326 |
-3.583 |
-1.743 |
-6.258 |
|||||||||
02-1-1-2 |
Stedelijke kaders |
2.097 |
2.005 |
2.197 |
2.197 |
2.450 |
-253 |
2.235 |
|||||||||
Totaal Lasten |
-1.285 |
616 |
-3.839 |
-3.128 |
-1.132 |
-1.996 |
-4.023 |
||||||||||
Saldo baten en lasten |
1.783 |
1.365 |
4.337 |
3.627 |
3.778 |
151 |
4.529 |
||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||
Onttrekking reserves |
49 |
49 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
1.832 |
1.414 |
4.337 |
3.627 |
3.778 |
151 |
4.529 |
||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
De Ruimtelijke ontwikkelingen
- Op het budget voor strategische producten in de ruimtelijke ketens een tekort van 0,202 miljoen euro. Dit tekort wordt mede veroorzaakt door de groei van de stad; ontwikkelingen op landelijk en regionaal niveau (denk aan de ontwikkelingen aan de Oostzijde van de Stad, de strategische agenda, transitie Ruimte).
- Om ons voor te bereiden op de komst van de omgevingswet is er bij de VJN2017 budget beschikbaar gesteld voor onder andere de invoering van een nieuw instrumentarium. Er is sprake van onderbesteding van 0,425 miljoen euro als gevolg van aanpassing van de digitale spoor. Begin 2018 wordt de raad geïnformeerd. Raadsbrief Beantwoording motie over Omgevingswet (pdf, 349 kB)
- De begrote negatieve lasten zijn het resultaat van uitgenomen budget voor overhead en taakstellingen. Deze lasten zijn in de loop van het jaar toegerekend aan de producten. Per saldo resteert er een klein nadeel van 0,16 miljoen euro hetgeen de resultante is van een hogere toerekening aan de producten door de hoogconjunctuur en een nadeel op de algemene personele kosten.
Opstellen van stedelijke kaders (bestemming- en omgevingsplannen)
Het budget voor stedelijke kaders is volgens verwachting besteed inclusief het incidenteel budget dat bij de Voorjaarsnota 2016 beschikbaar is gesteld voor het actueel maken en houden van de bestemmingsplannen. Voor de ontwikkelbestemmingsplannen is 0,648 miljoen euro aan leges in rekening gebracht. Ruim een 0,150 miljoen meer dan verwacht is te danken aan hoogconjunctuur.
Voor de functie beleidsontwikkeling en loketfunctie Grondzaken is 0,197 miljoen euro beschikbaar.
Meer details
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||||||||
02-1-1-1 |
Ruimtelijke ontwikkelingen |
||||||||||||||||||||||
6287 |
Ruimtelijke ordening alg REO |
0 |
0 |
0 |
0 |
89 |
89 |
0 |
|||||||||||||||
6288 |
Resultaat strategische verwervingen |
0 |
0 |
0 |
0 |
1.764 |
1.764 |
0 |
|||||||||||||||
6380 |
Bedrijfsmiddelen REO |
0 |
1.545 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|||||||||||||||
6403 |
Bovenstedelijke programmering |
0 |
14 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|||||||||||||||
6405 |
Strategie |
0 |
2 |
0 |
0 |
47 |
47 |
0 |
|||||||||||||||
02-1-1-2 |
Stedelijke kaders |
||||||||||||||||||||||
6359 |
Gebiedsontwikkeling JZ |
499 |
419 |
499 |
499 |
648 |
150 |
506 |
|||||||||||||||
6383 |
Beleidsontwikkeling Grondzaken |
0 |
0 |
0 |
0 |
97 |
97 |
0 |
|||||||||||||||
Totaal Baten |
499 |
1.981 |
499 |
499 |
2.645 |
2.147 |
506 |
||||||||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||||||||
02-1-1-1 |
Ruimtelijke ontwikkelingen |
||||||||||||||||||||||
6287 |
Ruimtelijke ordening alg REO |
0 |
0 |
104 |
104 |
89 |
15 |
72 |
|||||||||||||||
6288 |
Resultaat strategische verwervingen |
0 |
0 |
0 |
0 |
1.764 |
-1.764 |
0 |
|||||||||||||||
6380 |
Bedrijfsmiddelen REO |
-4.728 |
-3.289 |
-7.787 |
-7.539 |
-7.378 |
-161 |
-7.565 |
|||||||||||||||
6403 |
Bovenstedelijke programmering |
599 |
1.146 |
900 |
1.460 |
1.237 |
223 |
585 |
|||||||||||||||
6405 |
Strategie |
748 |
752 |
748 |
649 |
706 |
-57 |
649 |
|||||||||||||||
02-1-1-2 |
Stedelijke kaders |
||||||||||||||||||||||
6359 |
Gebiedsontwikkeling JZ |
1.903 |
1.810 |
2.003 |
2.003 |
2.158 |
-155 |
2.037 |
|||||||||||||||
6383 |
Beleidsontwikkeling Grondzaken |
194 |
195 |
194 |
194 |
292 |
-98 |
198 |
|||||||||||||||
Totaal Lasten |
-1.285 |
616 |
-3.839 |
-3.128 |
-1.132 |
-1.996 |
-4.023 |
||||||||||||||||
Saldo baten en lasten |
1.783 |
1.365 |
4.337 |
3.627 |
3.778 |
151 |
4.529 |
||||||||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||||||||
Onttrekking reserves |
49 |
49 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
1.832 |
1.414 |
4.337 |
3.627 |
3.778 |
151 |
4.529 |
||||||||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Investeringen
Voor deze subdoelstelling zijn investeringen niet van toepassing.
Subsidies
Voor deze subdoelstelling zijn subsidies niet van toepassing.
DoelstellingEen optimale verdeling van het ruimtelijk programma en daaraan gekoppelde middelen over de verschillende onderdelen van de stad
SubdoelstellingBeheer van erfpachtcontracten en afstoten van gemeentelijk bezit
Economische meerwaarde die ontstaat door bestemmingswijziging of verruiming inzetten voor gemeentelijke investeringen
De gemeente Utrecht is met ingang van 1 februari 2015 gestopt met de uitgifte van grond in erfpacht voor projecten en nieuwbouw waarin wonen de hoofdfunctie vormt. Bestaande erfpachtcontracten met de functie wonen waarvoor de canon eeuwigdurend is afgekocht kunnen inmiddels ook het bloot eigendom van de grond verwerven. Voor met name andere functies dan wonen kan er nog sprake zijn van erfpacht, dat wil zeggen dat het volledig gebruik van het onroerend goed, tegen een vergoeding, aan de erfpachter ten goede komt. Door een wijziging van het gebruik of de bestemming van de grond (bijvoorbeeld door sloop, uitbreiding of nieuwbouw) kan een waardestijging van de grond ontstaan. Deze zogenaamde meerwaarde dient op grond van de erfpachtovereenkomst aan de gemeente als erfverpachter te worden afgedragen. Eén en ander is in lijn met het gemeentelijk grondbeleid.
Effectindicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
E1.2.1 | Ontvangen meerwaardeafdracht (uit erfpachtconversie en bestemmingswijziging) | n.v.t. | 1,5 miljoen | 17,5 miljoen | 1,5 miljoen | 4,0 miljoen | 2,5 miljoen | |||
|
Op verzoek en indien passend in ruimtelijke doelstellingen toepassen van conversies en bestemmingswijzigingen
Als de voorgenomen bestemmingswijziging of verruiming past binnen de gemeentelijke doelstellingen dan wordt de bestaande erfpachtovereenkomst aangepast en wordt door middel van een (onafhankelijke) taxatie de meerwaarde vastgesteld. Deze meerwaarde wordt in rekening gebracht bij de erfpachter. Daarnaast is het mogelijk om een erfpachtrecht met een jaarlijkse canon te wijzigen in een eeuwigdurend afgekocht erfpachtrecht, een zogenaamde conversie. De opbrengsten hiervan worden minder door het feit dat steeds meer jaarlijks te betalen vergoedingen zijn omgezet in eeuwigdurende afkoop. De afgelopen jaren hebben de woningcorporaties dit voor hun bezit gedaan en in 2017 heeft de Raad een nieuwe Conversieregelig (2017) vastgesteld. Deze Conversieregeling is van toepassing voor woningen waarvoor de canon nog niet eeuwigdurend is afgekocht. De eerste conversies op basis van deze nieuwe regeling zullen in de verantwoording over 2018 zichtbaar zijn. De in de begroting opgenomen opbrengst wordt nu grotendeels gegenereerd uit bestemmingswijzigingen en herontwikkeling.
Uitgiftes gemeentelijk bezit
We hebben als doelstelling om in de jaren 2016 tot en met 2018 vastgoed te verkopen met een netto resultaat van 2,7 miljoen euro per jaar.
Ontvangen van de erfpachtcanons, administratieve behandelingen en handhaven van bepalingen van de erfpachtcontracten
De uitgifte van grond wordt vastgelegd in erfpachtovereenkomsten, sinds 1989 in bijna alle gevallen met eeuwigdurend afgekochte erfpachtcanon. Het administratieve beheer (innen canon, administratief verwerken van de voorwaarden) valt onder deze doelstelling. Daarnaast worden, om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan op in erfpacht uitgegeven gronden, de erfpachtvoorwaarden gehandhaafd.
Prestatie-indicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
P1.2.2 | Netto jaarlijkse opbrengst uitgifte gemeentelijk bezit (in periode 2011-2015) | n.v.t | 2,7 miljoen | 7,6 miljoen | 2,7 miljoen | 1,1 miljoen | 2,7 miljoen | |||||||
|
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||
02-1-2-1 |
Conversies en bestemmingswijzigingen |
0 |
32.377 |
7.376 |
8.376 |
8.411 |
35 |
8.487 |
|||||||||
02-1-2-2 |
Uitgiftes |
0 |
9.058 |
620 |
620 |
2.044 |
1.424 |
620 |
|||||||||
02-1-2-3 |
Erfpachtbeheer |
10.397 |
11.360 |
10.397 |
13.425 |
13.931 |
506 |
13.604 |
|||||||||
Totaal Baten |
10.397 |
52.795 |
18.393 |
22.421 |
24.386 |
1.965 |
22.711 |
||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||
02-1-2-1 |
Conversies en bestemmingswijzigingen |
5.896 |
14.827 |
5.896 |
5.896 |
522 |
5.374 |
5.923 |
|||||||||
02-1-2-2 |
Uitgiftes |
620 |
1.473 |
620 |
620 |
957 |
-337 |
620 |
|||||||||
02-1-2-3 |
Erfpachtbeheer |
5.328 |
6.313 |
5.328 |
8.396 |
8.836 |
-440 |
8.449 |
|||||||||
Totaal Lasten |
11.844 |
22.613 |
11.844 |
14.912 |
10.315 |
4.597 |
14.992 |
||||||||||
Saldo baten en lasten |
-1.447 |
30.182 |
6.549 |
7.509 |
14.071 |
6.562 |
7.719 |
||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||
Onttrekking reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
-1.447 |
30.182 |
6.549 |
7.509 |
14.071 |
6.562 |
7.719 |
||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Conversies en bestemmingswijzigingen
Het resultaat van dit product is 7,9 miljoen euro. Dit is het saldo van de baten van 8,4 miljoen euro minus de lasten van 0,5 miljoen euro. De baten van 8,4 miljoen euro liggen in lijn met de begroting, er is een positief verschil van 0,035 miljoen euro. De lasten van het product bedragen 0,5 miljoen euro. Dit betreft met name toegerekende uren. In deze lasten zijn ook de projectkosten voor de conversieregeling 2017 inbegrepen. De gerealiseerde lasten liggen lager dan de begrote lasten. In de begrote lasten is nog rekening gehouden met een teruggaaf aan de woningcorporaties van 2/3 van de afgedragen meerwaarde op het woningbezit. Deze teruggave vindt echter niet meer plaats. Op basis van de recente prestatieafspraken die zijn vastgelegd in het Bestedingskader Investeringsimpuls Ruimtelijke Strategie wordt in de plaats van deze teruggaaf 2/3 deel van de meerwaarde toegevoegd aan de reserve Investeringsimpuls Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU).
Onderdeel van het resultaat van 7,9 miljoen euro is de afgedragen meerwaarde op het bezit van woningcorporaties (bestemmingswijzigingen STUW) van 5,9 miljoen euro. Dit is op basis van 356 transacties van verkoop en herontwikkeling. De toevoeging van 2/3 deel van de meerwaarde aan de reserve Investeringsimpuls RSU maakt onderdeel uit van de bestedings- en dekkingsvoorstellen. Het dan nog resterende resultaat is 1,5 miljoen euro boven de geraamde meeropbrengst op conversies en bestemmingswijzigingen van 2,5 miljoen euro.
Uitgiftes
Onder deze doelstelling wordt de taakstelling verkoop gemeentelijke eigendommen van in totaal 2,7 miljoen euro verantwoord. Het verkoopresultaat op panden en overige uitgiftes van gemeentelijke eigendommen bedraagt na aftrek van de boekwaarde 1,087 miljoen euro. Dit resultaat is het saldo van het voordeel op de baten van 1,424 miljoen euro en het nadeel op de lasten van 0,337 miljoen euro. In 2012 heeft een uitgifte plaatsgevonden waarbij overeen is gekomen dat de koper de niet benodigde gronden aan de gemeente terug mag leveren. De koper heeft aangegeven in 2018 in het kader van deze afspraak percelen grond aan de gemeente te willen verkopen. De geraamde koopprijs bedraagt 0,350 miljoen euro en zal in 2018 ten laste komen van deze doelstelling.
Erfpachtbeheer
Over de jaren heen zien we dat de baten en lasten schommelen, maar dat per saldo het resultaat redelijk stabiel is. Oorzaak is een aantal incidentele voordelen op jaarlijks variërende erfpachtcontracten en het in rekening brengen van buitengerechtelijke kosten bij invordering. Hier tegenover staan hogere ambtelijke lasten voor de handhaving van de erfpachtvoorwaarden, het project ontsluiting van data en verbetering van diverse systemen.
Meer details
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||||||||
02-1-2-1 |
Conversies en bestemmingswijzigingen |
||||||||||||||||||||||
6385 |
Conversies en bestemmingswijzigingen |
0 |
32.377 |
7.376 |
8.376 |
8.411 |
35 |
8.487 |
|||||||||||||||
02-1-2-2 |
Uitgiftes |
||||||||||||||||||||||
6387 |
Uitgiftes |
0 |
9.058 |
620 |
620 |
2.044 |
1.424 |
620 |
|||||||||||||||
02-1-2-3 |
Erfpachtbeheer |
||||||||||||||||||||||
6384 |
Erfpachtbeheer |
10.397 |
11.360 |
10.397 |
13.425 |
13.931 |
506 |
13.604 |
|||||||||||||||
Totaal Baten |
10.397 |
52.795 |
18.393 |
22.421 |
24.386 |
1.965 |
22.711 |
||||||||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||||||||
02-1-2-1 |
Conversies en bestemmingswijzigingen |
||||||||||||||||||||||
6385 |
Conversies en bestemmingswijzigingen |
5.896 |
14.827 |
5.896 |
5.896 |
522 |
5.374 |
5.923 |
|||||||||||||||
02-1-2-2 |
Uitgiftes |
||||||||||||||||||||||
6387 |
Uitgiftes |
620 |
1.473 |
620 |
620 |
957 |
-337 |
620 |
|||||||||||||||
02-1-2-3 |
Erfpachtbeheer |
||||||||||||||||||||||
6384 |
Erfpachtbeheer |
5.328 |
6.313 |
5.328 |
8.396 |
8.836 |
-440 |
8.449 |
|||||||||||||||
Totaal Lasten |
11.844 |
22.613 |
11.844 |
14.912 |
10.315 |
4.597 |
14.992 |
||||||||||||||||
Saldo baten en lasten |
-1.447 |
30.182 |
6.549 |
7.509 |
14.071 |
6.562 |
7.719 |
||||||||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||||||||
Onttrekking reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
-1.447 |
30.182 |
6.549 |
7.509 |
14.071 |
6.562 |
7.719 |
||||||||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Investeringen
Voor deze subdoelstelling zijn investeringen niet van toepassing.
Subsidies
Voor deze subdoelstelling zijn subsidies niet van toepassing.
Doelstelling 2
Subdoelstellingen
DoelstellingVersterken van de vitaliteit en leefbaarheid van de stad
SubdoelstellingRuimtelijke kwaliteit van de bestaande stad versterken
Transformatie van locaties en gebouwen met kwalitatief goede openbare ruimte
De hoogconjunctuur heeft zich in 2017 vertaald in veel nieuwe initiatieven die binnen zijn gekomen voor ruimtelijke herontwikkeling. In 2017 is voor 23 nieuwe projecten een startdocument vastgesteld. Het gaat hierbij niet alleen om initiatieven voor woningbouw maar ook andere ontwikkelingen als de vestiging van de stadsbusstalling en distributiecentrum in Westraven en de nieuwbouw van Holland Casino aan de Winthontlaan. Voorstellen vanuit de samenleving voor woningbouw, waarvoor in 2017 een startdocument is vastgesteld, zijn de Pagelaan 1, Dickensplaats en Rachmaninoffplantsoen 61 in West en de Heycopstraat (locatie huidige soepfabriek bij Parkhaven) in Zuidwest. Ook is een startdocument vastgesteld voor woningbouw op de gemeentelijke locatie Befu-terrein in de wijk Zuid. De verschillende initiatieven bestaan uit zowel plannen voor nieuwbouw als transformatie. In al lopende projecten zijn ook belangrijke stappen gezet; In 2017 zijn het Koersdocument voor de Cartesiusdriehoek en het SPvE voor de Kruisvaartkade door de gemeenteraad vastgesteld. Op basis van het SPvE voor de NPD strook in Overvecht is succesvol een tenderprocedure doorlopen en zijn ontwikkelaars geselecteerd. In de tender van de NPD strook is een substantieel hoger grondbod ontvangen dan waar in de grondexploitatie van was uitgegaan. Bij de herziening van de grondexploitatie (in het MPSO 2018) wordt dit meegenomen bij de aanpassingen van de kosten en opbrengsten. Ook zijn bestemmingsplannen door de gemeenteraad vastgesteld voor Kop op Tuindorp oost, Van Lieflandlaan, Briljantlaan 9, 2e Daalsedijk Wisselspoor deelgebied 1 en Kanaalweg 59. De omgevingsvisie deel 1, ‘Ruimtelijke Agenda’ en de bijbehorende milieueffectrapportage (MER) voor de Merwedekanaalzone is ter vaststelling aan de gemeenteraad gezonden. Op dit voormalige bedrijventerrein wil Utrecht de komende 15 jaar 6.000 tot 10.000 woningen en bijbehorende voorzieningen realiseren.
Effectindicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
E2.1.1 | Bruto toegevoegde woningen in bestaand stedelijk gebied | n.v.t. | 1.189 | 1.614 | 1.750 | 2090 | 2.286 | |||||||
|
Initiëren, faciliteren, begeleiden en stimuleren van de uitvoering van ruimtelijke plannen met betrekking tot wonen, werken en stedelijke functies
In het MPSO
maken we inhoudelijke analyses op het terrein van woningbouw, commercieel vastgoed en gezonde verstedelijking en de financiële vertaling van de projecten uit de verschillende programma’s (Stedelijke Ontwikkeling, Leidsche Rijn en Stationsgebied). Ook wordt het financiële beeld gegeven van de verschillende gemeentelijke grondexploitatieprojecten en de stand van zaken van de Investeringsimpuls RSU.
In 2017 is gestart met de bouw van ruim 4.500 woningen (waaronder 490 tijdelijke sociale huurwoningen in Leidsche Rijn Overtuin; Place 2BU die in 2017 zijn gerealiseerd) waarvan ruim 1.500 in de bouwopgave Leidsche Rijn en bijna 3.000 op binnenstedelijke locaties.
Ruim een kwart van de woningen die op de andere binnenstedelijke locaties in aanbouw zijn gegaan, bestaat uit sociale huurwoningen. Het aandeel middenhuur woningen is aanzienlijk met circa 1.300 woningen.
Voorbeelden van projecten die in 2017 in uitvoering zijn gegaan zijn het laatste (vierde) nieuwbouwblok van Zijdebalen met 103 woningen (waaronder sociale- en middenhuur woningen), de nieuwbouwplannen Vicona en Briljantlaan 9 in Zuid met respectievelijk 206 sociale-/middenhuurwoningen en 232 studentenwoningen en de transformatie van het voormalig woon/zorgcentrum De Lichtkring in Tuindorp-Oost tot woningen voor onder andere statushouders, kwetsbare jongeren en sociale huurders. Ook niet-woningbouw projecten zijn in 2017 in uitvoering gegaan zoals de transformatie van het Postkantoor op de Neude tot een gebouw met daarin de nieuwe centrale bibliotheek, winkels, horeca en een grote fietsenstalling. Het duurzame bouwproject Hof van Cartesius is in uitvoering gegaan en is inmiddels officieel geopend. Op deze locatie zijn circulair gebouwde werkunits in aanbouw die zijn bedoeld voor de startende ondernemers die passen binnen het profiel van het Werkspoorkwartier. Voorbeelden van openbare ruimte projecten die in 2017 zijn uitgevoerd, zijn de herinrichting van de openbare ruimte rond MAX in Zuidwest en de inrichting van Domplein tot allure gebied. Een slimme insteek van de herbestrating combineert een heldere markering van 2.000 jaar geschiedenis met een beter functionerend plein voor voetgangers en fietsers. Het project sanitaire voorzieningen in het centrum en stadsparken is in voorbereiding.
In de Ruimtelijke Strategie Utrecht zijn economische ontwikkelgebieden benoemd en verdichtingslocaties voor woningbouw waaronder Utrecht Science Park/Rijnsweerd en de Merwedekanaalzone.
De kern van de opgave in USP/Rijnsweerd is ontwikkelruimte en randvoorwaarden bieden om daarmee dit economisch waardevolle gebied voor de stad en regio verder te laten groeien. Dat betekent focus op ontwikkelruimte (in bijvoorbeeld Rijnsweerd), het garanderen van een goede bereikbaarheid en een aantrekkelijk leefbaar gebied waar ontmoeting centraal staat. Om hier invulling aan te geven is in 2017 het Ambitiedocument Rijnsweerd opgesteld; een gezamenlijke opdracht van de Stichting Kantorenpark Rijnsweerd en de gemeente Utrecht. Centraal staat de ambitie om Kantorenpark Rijnsweerd te transformeren van een monofunctioneel kantorenpark naar een gemixt stedelijk werkgebied waar interactie en innovatie voorop staan. Dit document is de basis om in gesprek te gaan met de stad. In het Utrecht Sciencepark is in 2017 gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek voor de International School Utrecht. Verder is de LifeScienceIncubator geopend en is gestart met de bouw van het RIVM. Met betrekking tot de bereikbaarheid zijn de gebiedspartners van het USP en Rijnsweerd gezamenlijk een onderzoek opgestart om de toekomstige ontsluitingstructuur van het gebied voor alle vervoerswijzen. Zo moet helder worden welke ingrepen in dit gebied op langere termijn nodig zijn om het gebied te laten groeien en bereikbaar te houden.
Voor de Merwedekanaalzone, de zogenaamde deelgebieden 4, 5 en 6 (tussen Dr. M.A. Tellegenlaan en de A12) is in vervolg op de Ruimtelijke Strategie Utrecht, in 2017 de Omgevingsvisie
deel 1, Ruimtelijke Agenda’ en de bijbehorende milieueffectrapportage (MER) opgesteld en in procedure gegaan.
Met het vaststellen van de MER kunnen ook deel-bestemmingsplannen weer in procedure worden genomen, zoals het bestemmingsplan voor de verplaatsing van Holland Casino naar de Winthontlaan en het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van het voormalige Defensieterrein. In de Omgevingsvisie is een groot aantal uitwerkingsvragen benoemd. De uitwerking zal in 2018 resulteren in een Omgevingsvisie deel 2.
In deelgebied 4 is het bestemmingsplan Defensieterrein vrijgegeven voor besluitvorming in de raad, is er gewerkt aan de uitwerking van het stedenbouwkundig plan en is met beoogd ontwikkelaar gewerkt aan een uitgifte-overeenkomst Defensieterrein. Er is gesproken met Eneco over de afbouw van de Hulpwarmtecentrale, waarmee belemmering voor woningbouw wordt weggenomen.
In deelgebied 5 is door het eigenarencollectief, bestaande uit zes particuliere grondeigenaren, een stedenbouwkundige schets 'Merwede' opgesteld. De gemeente neemt hieraan, als één van de eigenaren met de locatie van het voormalige OPG-terrein en de busstalling, actief deel. Ook is gestart met het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst (SOK) met deze eigenaren. Er is onderzoek geweest om de toekomst van de Tippelzone te bepalen. Met Motie 147 heeft u aangegeven de tippelzone af te bouwen (en mogelijk tijdelijk in te passen). Vervolg is gegeven om de aanpak en mogelijkheden in beeld te brengen.
In deelgebied 6 is het leegstaande kantoorgebouw aan de Vliegend Hertlaan 1 getransformeerd naar wonen, het Van der Valk conferentiehotel is geopend en er is in 2017 ruimte gecreëerd voor tijdelijk wonen in het kantorencomplex Stadspoort Zuid (Europalaan 100-500).
In 2017 zijn gesprekken gevoerd met Rijkswaterstaat over het toekomstig eigendom van het Merwedekanaal. Onderzocht is of een mogelijke eigendomsoverdracht van Rijk naar gemeente in de toekomst tot de mogelijkheden behoort. In 2018 wordt dit traject vervolgd. Ook is er gewerkt aan een visie op het Merwedekanaal in relatie tot het gebruik als roeiwater. Ons standpunt hebben wij verwoord in de raadsbrief
van 3 oktober 2017.
In de transformatie van de Merwedekanaalzone werken we samen met vele partijen ('samen stad maken'). In 2017 zijn meerdere ‘stadsgesprekken' en excursies georganiseerd om omwonenden, belanghebbenden en belangstellenden actief te betrekken bij de planvorming. Naast de website MWKZ
is in april 2017 gestart met een periodieke digitale nieuwsbrief over de gebiedsontwikkeling Merwedekanaalzone. Een klankbordgroep voor de woonbootbewoners is ingesteld en er wordt (op agenda) deel genomen aan het gebruikersoverleg Merwedekanaal (met de roeiers, woonbootbewoners, Kleine Boten Club, zeeverkenners en dergelijke).
Investeren in stedelijke herontwikkeling door ondersteuning van (nieuwe) partijen die de ruimtelijke kwaliteit van de stad versterken of door (bij te dragen) uitvoering gem. herontwikkelingsprojecten
In 2017 is de openbare ruimte aansluitend aan renovaties van de corporaties opgeknapt. Het gaat hier bijvoorbeeld om Kanaleneiland Noord en in het ‘THEMA-gebied’ in Overvecht. In Kanaleneiland Noord is de Pearsonlaan gereed en is eind 2017 de aanpak van de openbare ruimte aan de Spaaklaan gestart. In Overvecht is ook de herinrichting van het Stationsgebied gestart met de uitvoering. De herinrichting van de openbare ruimte in Ondiep na afronding van de renovaties en nieuwbouw is in voorbereiding. Uit de Investeringsimpuls RSU hebben we onder andere financiële middelen toegekend voor een extra kwaliteitsimpuls van de Eykmanlaan en de aanpak van de openbare ruimte aan de Oudegeinlaan.
Een compleet overzicht van de bestedingen uit de Investeringsimpuls RSU wordt opgenomen in het MPSO.
Vanuit het budget ‘RSU: Ruimte voor initiatief’ is in 2017 onder andere bijgedragen aan het Hof van Cartesius in het Werkspoorkwartier. In het kader van Vernieuwende gebiedsontwikkeling in het Utrecht Science Park is bijgedragen aan het kunstprogramma Zero Footprint Campus. Hiermee is in een van de economische ontwikkelgebieden van de stad concreet vorm en inhoud gegeven aan de wens van de raad ‘samen stad te maken’ (motie 99
en dat ook te doen met behulp van gebiedsateliers (motie 251
). Voor het Stadsinitiatief van de Utrechtse Ruimtemakers, het Ringpark Dichterswijk, de uitbreiding van de Voedseltuin in Overvecht en Het Werkspoor Kwartaal hebben een financiële bijdrage ontvangen.
De Hogeschool ontving een bijdrage voor de Solar Decathlon Challenge: het studententeam Selficient van Hogeschool Utrecht heeft met hun zelfontworpen energieneutrale huis de zevende plaats behaald in de finale van de internationale duurzaamheidswedstrijd Solar Decathlon 2017
in de VS. Het team sleepte verder een tweede prijs voor ‘Marktpotentieel’ en een derde prijs voor ‘Water efficiëntie’ in de wacht én het won de publieksprijs.
Verkopen of in erfpacht uitgeven van (bouwrijpe) gronden ten behoeve van wonen en werken in de stad
In 2017 hebben wij bouwrijpe gronden opgeleverd ten behoeve van de realisatie van projecten die onderdeel vormen van het programma Stedelijke Ontwikkeling. Over het financiële en inhoudelijke verloop van de grondexploitaties wordt de gemeenteraad separaat geïnformeerd in het MPSO . In 2017 is het Veemarktterrein verder ontwikkeld en vordert de bouw van de woningen op het Gerrit Rietveld College. Daarnaast is gestart met de bouw van het gezondheidscentrum aan de Rijnhuizenlaan en de woningbouw Vechtlocatie, Heukelomlob.
Prestatie-indicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
P2.1.1 | Aantal lopende projecten binnen Stedelijke Ontwikkeling | n.v.t | 100 | 144 | 140 | 167 | 150 | |||||||
|
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||
02-2-1-1 |
Ruimtelijke herontwikkelingsplannen |
762 |
873 |
762 |
762 |
1.486 |
723 |
762 |
|||||||||
02-2-1-2 |
Investeren in Stedelijke herontwikkeling |
0 |
402 |
0 |
0 |
322 |
322 |
0 |
|||||||||
02-2-1-3 |
Grondexploitaties |
32.323 |
20.517 |
29.276 |
27.329 |
25.013 |
-2.316 |
19.990 |
|||||||||
Totaal Baten |
33.085 |
21.792 |
30.038 |
28.091 |
26.820 |
-1.271 |
20.752 |
||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||
02-2-1-1 |
Ruimtelijke herontwikkelingsplannen |
5.840 |
6.015 |
5.810 |
4.750 |
5.425 |
-675 |
4.848 |
|||||||||
02-2-1-2 |
Investeren in Stedelijke herontwikkeling |
5.777 |
3.067 |
9.442 |
8.919 |
3.167 |
5.752 |
11.414 |
|||||||||
02-2-1-3 |
Grondexploitaties |
32.215 |
7.718 |
29.168 |
27.221 |
3.173 |
24.048 |
19.882 |
|||||||||
Totaal Lasten |
43.831 |
16.800 |
44.419 |
40.890 |
11.765 |
29.125 |
36.143 |
||||||||||
Saldo baten en lasten |
-10.747 |
4.992 |
-14.382 |
-12.799 |
15.055 |
27.855 |
-15.391 |
||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
3.325 |
9.925 |
9.925 |
0 |
5.225 |
||||||||||
Onttrekking reserves |
11.270 |
8.159 |
12.399 |
11.877 |
5.803 |
-6.074 |
14.348 |
||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
524 |
13.151 |
-5.307 |
-10.847 |
10.934 |
21.781 |
-6.268 |
||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Ruimtelijke herontwikkelingsplannen
Door het aantrekken van de markt in 2017 waren er meer particuliere initiatieven dan verwacht. De omzet op intentie- en anterieure overeenkomsten gesloten met ontwikkelende partijen in de stad is hierdoor gestegen. Onderdeel van deze overeenkomsten is het verhalen van de plankosten. Zowel de baten als de lasten zijn 0,723 miljoen euro hoger dan begroot. Door diverse kleine afwijkingen zijn de overige lasten 0,055 miljoen euro lager dan begroot.
Investeren in Stedelijke Herontwikkeling
Bij het MPSO 2017 is de (her)programmering van de middelen uit de reserve Investeringsimpuls RSU vastgesteld door de gemeenteraad. Volgens de bijbehorende planning is een bedrag van 8,919 miljoen euro aan lasten begroot. De gerealiseerde lasten bedragen 2,846 miljoen euro. Voor het merendeel van de afwijkingen geldt dat de voorbereiding van de uitvoering is opgepakt, maar dat daadwerkelijke besteding van middelen in 2018 of verspreid over de komende jaren plaatsvindt. Bij projecten ter verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte geldt voor een aantal gevallen dat de werkzaamheden aansluitend op vastgoedontwikkelingen van derden plaatsvinden. In 2017 is een bedrag van 0,322 miljoen euro aan baten gerealiseerd. Dit bedrag bestaat uit een provinciale bijdrage aan het project Rotsoord en bijdragen in de opgave USP/Rijnsweerd.
Verkopen of in erfpacht uitgegeven van (bouwrijpe) gronden ten behoeve van wonen en werken in de stad
Grondexploitaties zijn meerjarige begrotingen opgenomen in het MPSO
. We laten zien welk deel van de baten en lasten uit grondexploitaties is gerealiseerd. Een deel van de geplande werkzaamheden wordt in 2018 uitgevoerd. Dat houdt in dat de lasten en baten ook later worden gerealiseerd. Per saldo laat dit product, ten opzichte van de begroting, een verschil zien van 21,732 miljoen euro. Dit saldo bestaat uit de volgende onderdelen:
- Een positief saldo van 0,547 miljoen euro op de afsluiting van de grondexploitatie Kop van Lombok.
- Een positief saldo van 0,239 miljoen euro op de afsluiting van de grondexploitatie Floridadreef
- Een positief saldo van 0,001 miljoen euro op de afsluiting van de grondexploitatie Vrouwjuttenstraat Zuidzijde
- Een positief saldo van 0,005 miljoen euro op diverse oude projecten
- Een positief saldo van 21,410 miljoen euro vanwege tussentijdse winstnemingen op de grondexploitaties Veemarkt, Oudenrijn West, Uitbreiding bedrijventerrein Overvecht, Victor Hugoplantsoen, Duurstedelaan en Schermerhornstraat
- Een negatief saldo van 0,281 miljoen euro op de strategische verwervingen en voorraadfunctie.
- Een negatief saldo van 0,849 miljoen euro betreft kosten voor de ontwikkeling van deelgebied 5 van de Merwedekanaalzone. Er is samen met de particuliere grondeigenaren (het Eigenarencollectief) de stedenbouwkundige schets 'Merwede' opgesteld. Voor het OPG-terrein is een haalbaarheids-/inpassingsstudie en eerste financiële analyse uitgevoerd. De kosten die betrekking hebben op ons eigen bezit (OPG-terrein en busstalling) bedragen 0,849 miljoen euro.
Om de voorziening negatieve grondexploitaties op het bij de actualisatie van de grondexploitaties voor het MPSO bepaalde niveau te brengen, is een onttrekking aan de voorziening negatieve grondexploitaties gedaan van 0,660 miljoen euro. Bij de Voorjaarsnota 2018 zal, bij de bestuurlijke behandeling van het MPSO, de actuele stand van de afzonderlijke projecten worden toegelicht.
Onttrekkingen aan reserves
Er is 6,074 miljoen euro minder onttrokken aan de reserve Investeringsimpuls RSU dan begroot, omdat een aantal projecten later wordt opgeleverd en incidentele baten ontvangen zijn. Deze middelen zullen in 2018 worden besteed of in de herprogrammering bij het MPSO 2018 meegenomen worden.
Verbonden Partijen
GEM Kanaleneiland C.V.
geen bijdrage.
GEM Beheer B.V. Kanaleneiland
geen bijdrage.
Utrecht vernieuwd B.V.
geen bijdrage.
Meer details
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||||||||
02-2-1-1 |
Ruimtelijke herontwikkelingsplannen |
||||||||||||||||||||||
6400 |
Gebiedsmanagement |
762 |
873 |
762 |
762 |
1.485 |
723 |
762 |
|||||||||||||||
6402 |
Stedenbouw en planologie |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|||||||||||||||
02-2-1-2 |
Investeren in Stedelijke herontwikkeling |
||||||||||||||||||||||
6401 |
ISV en DSM |
0 |
402 |
0 |
0 |
322 |
322 |
0 |
|||||||||||||||
02-2-1-3 |
Grondexploitaties |
||||||||||||||||||||||
6381 |
Grondexploitaties |
32.323 |
20.517 |
29.276 |
27.329 |
25.013 |
-2.316 |
19.990 |
|||||||||||||||
Totaal Baten |
33.085 |
21.792 |
30.038 |
28.091 |
26.820 |
-1.271 |
20.752 |
||||||||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||||||||
02-2-1-1 |
Ruimtelijke herontwikkelingsplannen |
||||||||||||||||||||||
6400 |
Gebiedsmanagement |
5.365 |
5.503 |
5.367 |
4.307 |
4.975 |
-668 |
4.376 |
|||||||||||||||
6402 |
Stedenbouw en planologie |
475 |
513 |
443 |
443 |
449 |
-7 |
472 |
|||||||||||||||
02-2-1-2 |
Investeren in Stedelijke herontwikkeling |
||||||||||||||||||||||
6401 |
ISV en DSM |
5.777 |
3.067 |
9.442 |
8.919 |
3.167 |
5.752 |
11.414 |
|||||||||||||||
02-2-1-3 |
Grondexploitaties |
||||||||||||||||||||||
6381 |
Grondexploitaties |
32.215 |
7.718 |
29.168 |
27.221 |
3.173 |
24.048 |
19.882 |
|||||||||||||||
Totaal Lasten |
43.831 |
16.800 |
44.419 |
40.890 |
11.765 |
29.125 |
36.143 |
||||||||||||||||
Saldo baten en lasten |
-10.747 |
4.992 |
-14.382 |
-12.799 |
15.055 |
27.855 |
-15.391 |
||||||||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
3.325 |
9.925 |
9.925 |
0 |
5.225 |
||||||||||||||||
Onttrekking reserves |
11.270 |
8.159 |
12.399 |
11.877 |
5.803 |
-6.074 |
14.348 |
||||||||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
524 |
13.151 |
-5.307 |
-10.847 |
10.934 |
21.781 |
-6.268 |
||||||||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Investeringen
Voor deze subdoelstelling zijn investeringen niet van toepassing.
Subsidies
Prestatie- |
Subsidie- |
Omschrijving Subsidiedoelstelling |
Begroting 2017 |
Realisatie 2017 |
Verschil |
Ruimtelijke plannen |
Bijdrage aan lokaal platform/ initiatieven voor onderzoek, debat, en infovoorziening over architectuur, stedenbouw en landschap. |
75 |
75 |
0 |
|
Totaal Prestatiedoelstelling 2.1.1 Initiëren, begeleiden en stimuleren van de uitvoering van ruimtelijke herontwikkelingsplannen |
75 |
75 |
0 |
||
Totaal Subdoelstelling |
75 |
75 |
0 |
||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
DoelstellingVersterken van de vitaliteit en leefbaarheid van de stad
SubdoelstellingStreven naar passende huisvesting voor Utrechtse bewoners en woningzoekenden naar inkomen, huishoudensgrootte en zorgvraag
Utrechtse bewoners en woningzoekenden zijn naar inkomen en zorgvraag binnen een redelijke termijn passend gehuisvest. Bij woningzoekenden speelt inkomen en zorgvraag, ook huishoudensgrote een rol
In 2017 zijn aan de Utrechtse woningvoorraad 3.160 woningen toegevoegd. De betaalbaarheid van het wonen, vooral voor de laagste inkomens is verbeterd door het passend toewijzen en door de prestatieafspraken over betaalbaarheid met de woningcorporaties, waaronder de pilot huurkorting voor U-pashouders. Ondanks onze inspanningen is de doorstroming op de woningmarkt nog niet optimaal. De zoektijd is weliswaar gedaald naar 4,4 jaar, maar de gemiddelde wachttijd is ten opzichte van vorig jaar gestegen van 9,2 naar 9,4 jaar. De druk op de sociale huurwoningmarkt blijft onverminderd hoog. De ‘aanjager sociale huur’, die zich in 2017 vooral heeft gericht op mogelijke nieuwbouwlocaties (de groslijst), heeft de trend nog niet kunnen keren. In 2018 zal de nadruk meer liggen op de mogelijkheden in de gebieden en de projecten.
Effectindicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
E2.2.1a | Zoektijd huurwoning aanbodsysteem in jaren | n.v.t. | 4,5 | 5,2 | 5,0 | 4,4 | 4,5 | |||||||
|
||||||||||||||
E2.2.1b | Bruto toegevoegde woningen (inclusief Leidsche Rijn) | n.v.t. | 2.500 | 2.524 | 2.850 | 3.160 | 3.500 | |||||||
|
We maken en monitoren prestatieafspraken met de Utrechtse corporaties
We maken jaarlijks prestatieafspraken met de Utrechtse corporaties en de huurdersorganisaties, elke keer voor de eerstkomende vijf jaren. De drie belangrijkste thema’s daarbij zijn betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid. De afspraken over de periode 2018-2022 zijn in december 2017 naar de raad gestuurd. De huurmatiging bij de corporaties wordt in 2018 verder doorgezet: corporaties passen voor huishoudens met een laag inkomen een huurverhoging toe tot maximaal de inflatie. Corporaties en gemeenten zullen zich verder inspannen om voldoende bouwlocaties voor sociale huur te vinden, maar ook het begrip ‘sociale huur’ nader in te vullen met het oogmerk om betaalbare woningen met voldoende kwaliteit te realiseren. Een aantal corporaties heeft voor de komende periode flink wat zonnepanelen in de planning staan.
We stellen een regionale huisvestingsverordening op en voeren deze uit
In juli 2017 is de huisvestingsverordening Regio Utrecht aangepast evenals een beleidsregel met betrekking tot de lokale uitwerking van deze verordening. Met name de instelling van een nieuwe indicatiestelling voor woningzoekenden met een functiebeperking zal leiden tot een betere afstemmen tussen vraag en aanbod voor deze groep. In 2017 hebben wij het nieuwe beleid voor omzetten en splitsen uit 2016 gecontinueerd. We zien dat het effect van het nieuwe beleid in 2017 aanhoudt en dat er in 2017, net als in 2016, minder omzettings- en splitsingsvergunningen aangevraagd en verleend zijn dan in 2015. Wel zien we een stijging van het aantal aanvragen voor splitsingen in 2017 ten opzichte van 2016 (van 34 naar 80 aanvragen in 2017). In 2017 zijn in totaal 26 omzettingsvergunningen verleend en 43 vergunningen voor bouwkundige splitsing.
We stimuleren en faciliteren het woningaanbod in de middeldure huur- en koopsector en voor studenten en starters
- In 2017 is het Actieplan Middenhuur geactualiseerd. Hiermee bieden wij marktpartijen meer duidelijkheid over de gemeentelijke uitgangspunten met betrekking tot middenhuur. Met het geactualiseerde Actieplan wordt gestuurd op een goede prijs/kwaliteitverhouding in het middenhuursegment, waarbij woningen tevens voor langere tijd in het segment geborgd worden. Ook is er met het nieuwe Actieplan meer oog voor de doelgroepen (starters, doorstromers middeninkomens). De maximale huurprijs waarop wordt gestuurd is afgestemd op het inkomen van deze doelgroepen en een substantieel deel van nieuwe (of getransformeerde) middenhuurwoningen zal worden toegewezen aan doorstromers uit de sociale huur. Het Actieplan biedt ruimte voor maatwerk, waardoor per project een optimale invulling van gemeentelijke (kwaliteits)wensen mogelijk is. De effectiviteit van de nieuwe uitgangspunten wordt jaarlijks gemonitord.
- In 2017 hebben we gezorgd voor een goede monitoring van vraag en aanbod aan studentenhuisvesting onder andere via de Lokale Monitor Studentenhuisvesting en van internationale trends en ontwikkelingen rondom studentenhuisvesting en gezorgd voor het verbinden van verschillende partijen en organisaties in het veld, zoals Vidius, onderwijsinstellingen SSH en andere aanbieders van studentenhuisvesting zoals Socius.
- We hebben de planning en realisatie van projecten uit de planvoorraad gefaciliteerd, de tijdelijke eenheden in sloopwoningen gemonitord en via het omzettings- en splitsingsbeleid gezorgd voor een verantwoorde toevoeging van studentenwoningen binnen de leefbaarheidskaders.
- We hebben in 2017 samen met andere stakeholders in het veld speciale aandacht gehad voor de huisvesting van internationale studenten en gezorgd voor betere informatievoorziening voor deze doelgroep.
- Inzet Huurteam : het doel is de huurprijs van particuliere huurwoningen in overeenstemming te brengen met de huurprijswetgeving (puntensysteem). Op verzoek van de huurder wordt de kamer onderzocht en getoetst op huurprijs, achterstallig onderhoud en gebreken. Bij knelpunten gaat het Huurteam namens de huurder in gesprek met de verhuurder en voert indien nodig namens de huurder een procedure bij de huurcommissie. Het Huurteam rapporteert deze gegevens halfjaarlijks aan de gemeente.
meer informatie; https://www.utrecht.nl/bestuur-en-organisatie/beleid/omgevingsvisie/thematisch-beleid/wonen/
We stimuleren en faciliteren de huisvesting van bijzondere doelgroepen
In 2017 bleef het aantal statushouders en uitstromers uit de maatschappelijke opvang onverminderd hoog. Het project Overtuin (nu: Place 2 BU is opgeleverd, waardoor extra woonruimte voor jongeren uit beide doelgroepen beschikbaar kwam. In 2018 zal de Lichtkring worden opgeleverd. Het regioconvenant in U16-verband over een grotere uitstroom van cliënten Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen in de regiogemeenten is in werking getreden.
In 2017 is een project geïnitieerd om te komen tot bovenlokale matching van statushouders: statushouders uit de ene gemeente kunnen wellicht in een andere gemeente wel snel worden geholpen. Medio 2018 worden de resultaten van dit project verwacht.
Prestatie-indicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
P2.2.1a | Aantal gerealiseerde studentenwoningen | 2012 | ??? | n.v.t. | 540 | 311 | 450 | |||||||
|
||||||||||||||
P2.2.1b | Aantal certificaten Politie keurmerk Veilig Wonen | n.v.t. | 1.250 | n.v.t. | 1.250 | 1.750 | ??? | |||||||
|
||||||||||||||
P2.2.1c | Aantal verstrekte startersleningen. | n.v.t. | max 175 | 4.290 | n.v.t. | 1,48 | ||||||||
|
||||||||||||||
P2.2.1d | Huurteam Utrecht | n.b.t. | 500 | n.v.t. | 450 | 677 | n.n.b. | |||||||
|
||||||||||||||
P2.2.1e | Aantal rollatorwoningen in sociale huur | 2016 | nulmeting | - | - | zie P.2.2.1f | - | |||||||
|
||||||||||||||
P2.2.1f | Aantal nultredewoningen in sociale huur | 2016 | 500 | 9.433 | 500 | 568 | 500 | |||||||
|
||||||||||||||
P2.2.1g | Aantal woningen gerealiseerd met zelfbouw | 2015 | 55 | 8 | 95 | 88 | n.n.b. | |||||||
|
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||
02-2-2-1 |
Wonen |
0 |
716 |
0 |
0 |
1.220 |
1.220 |
0 |
|||||||||
Totaal Baten |
0 |
716 |
0 |
0 |
1.220 |
1.220 |
0 |
||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||
02-2-2-1 |
Wonen |
6.170 |
3.765 |
3.049 |
4.984 |
4.645 |
339 |
2.515 |
|||||||||
Totaal Lasten |
6.170 |
3.765 |
3.049 |
4.984 |
4.645 |
339 |
2.515 |
||||||||||
Saldo baten en lasten |
-6.170 |
-3.049 |
-3.049 |
-4.984 |
-3.425 |
1.560 |
-2.515 |
||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||
Onttrekking reserves |
3.063 |
3.063 |
0 |
3.535 |
2.535 |
-1.000 |
0 |
||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
-3.107 |
14 |
-3.049 |
-1.449 |
-890 |
560 |
-2.515 |
||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Wonen
De baten zijn 1,220 miljoen euro hoger omdat rentebaten startersleningen 1,217 miljoen euro niet begroot waren, door ontvangen leges leegstand 0,004 miljoen euro en door saldowijziging rekening courant NRF van - 0,001 miljoen euro.
De belangrijkste oorzaken voor de lagere lasten van 0,339 miljoen euro zijn lagere lasten omdat de uitbetaling van de begrote subsidies uit het fonds woningbouwproductie zijn uitgesteld. In 2017 is één project vanuit deze regeling opgeleverd. Deze subsidies zullen worden uitgekeerd nadat de nieuwbouw projecten zijn opgeleverd.
Daartegenover zijn er hogere rentelasten van 1,222 miljoen euro. Dit betreft rente die niet was begroot over het saldo uitstaande gelden bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en de reserve SVn en uitvoeringskosten SVn startersleningen. Het saldo van de startersleningen wordt afgerekend met de reserve stimuleringsfonds Volkshuisvesting.
Meer details
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||||||||
02-2-2-1 |
Wonen |
||||||||||||||||||||||
6273 |
Wonen |
0 |
716 |
0 |
0 |
1.220 |
1.220 |
0 |
|||||||||||||||
Totaal Baten |
0 |
716 |
0 |
0 |
1.220 |
1.220 |
0 |
||||||||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||||||||
02-2-2-1 |
Wonen |
||||||||||||||||||||||
6273 |
Wonen |
6.170 |
3.765 |
3.049 |
4.984 |
4.645 |
339 |
2.515 |
|||||||||||||||
Totaal Lasten |
6.170 |
3.765 |
3.049 |
4.984 |
4.645 |
339 |
2.515 |
||||||||||||||||
Saldo baten en lasten |
-6.170 |
-3.049 |
-3.049 |
-4.984 |
-3.425 |
1.560 |
-2.515 |
||||||||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||||||||
Onttrekking reserves |
3.063 |
3.063 |
0 |
3.535 |
2.535 |
-1.000 |
0 |
||||||||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
-3.107 |
14 |
-3.049 |
-1.449 |
-890 |
560 |
-2.515 |
||||||||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Investeringen
Voor deze subdoelstelling zijn investeringen niet van toepassing.
Subsidies
Prestatie- |
Subsidie- |
Omschrijving Subsidiedoelstelling |
Begroting 2017 |
Realisatie 2017 |
Verschil |
RSU ruimte voor initiatief |
Aansluiten bij initiatieven uit de samenleving en kennisontwikkeling, netwerk en experimenten (gebiedsontwikkeling nieuwe stijl). |
350 |
210 |
0 |
|
Krachtwijken |
Wijkactieplannen |
0 |
446 |
0 |
|
Totaal Prestatiedoelstelling 2.1.2 Investeren in stedelijke herontwikkeling mede door ondersteuning van (nieuwe) partijen |
350 |
656 |
0 |
||
Toevoegen Woonruimte |
Fonds Toevoegen Woonruimte voor uitbreiding woonvoorraad bestaande bouw. |
800 |
553 |
0 |
|
Politie Keurmerk Veilig Wonen |
Subsidie op verkrijgen van Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) bestaande woningen. |
75 |
95 |
0 |
|
Doelgroepen |
Stedelijke huurders participatie en vertegenwoordiging, informatiepunt studentenhuisvesting. |
165 |
143 |
0 |
|
Totaal Prestatiedoelstelling 2.2.1 Huisvesting bijzondere doelgroepen |
1.040 |
791 |
0 |
||
Totaal Subdoelstelling |
1.390 |
1.447 |
0 |
||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Doelstelling 3
Subdoelstelling
DoelstellingDuurzame verbetering van de woon en leefsituatie in de Krachtwijken Kanaleneiland, Overvecht, Ondiep en Zuilen Oost
SubdoelstellingVerbetering van de situatie van en het perspectief voor bewoners op het gebied van wonen, werken, leren, integreren, veiligheid en gezondheid in de Krachtwijken
Verbetering van de situatie van en het perspectief voor bewoners op het gebied van wonen, werken, leren, integreren, veiligheid en gezondheid in de Krachtwijken
Met de aanpak in Overvecht,
Kanaleneiland, Ondiep en Zuilen-Oost
hebben we extra geïnvesteerd in het vergroten van kansen van bewoners om mee te doen en in het realiseren van duurzame verbeteringen. We hebben onder andere ingezet op jeugd en veiligheid. Wijkeconomie en werken en gezondheid en preventie. De inzet op het gebied van Jeugd en Veiligheid is inmiddels structureel in de reguliere activiteiten opgenomen en hiervoor is ook structureel budget beschikbaar.
2017 is het laatst jaar van de krachtwijkenaanpak, na tien jaar stopt het programma. We zijn in 2017 gestart met een terugblik op tien jaar krachtwijkenaanpak met als doel om inzicht te krijgen in wat tien jaar krachtwijkenaanpak heeft opgeleverd. Die terugblik ronden we in het eerste half jaar van 2018 af. De uitkomsten kunnen we gebruiken voor een meer buurtgerichte aanpak. Want de afgelopen jaren groeide het inzicht dat wijken onderling verschillen in leefbaarheid, veiligheid, sociale samenhang en zelforganiserend vermogen, maar dat die verschillen er ook zijn tussen buurten binnen een wijk. Binnen overwegend goed scorende wijken kunnen buurten zijn met veel problematiek die gebaat kunnen zijn bij een aanpak zoals die de afgelopen tien jaar in de krachtwijken is ontwikkeld.
Van het beschikbare budget voor 2017 resteert nog 2.166 miljoen. Daarvan is 1.991 miljoen euro nodig voor projecten waarover met partners reeds afspraken zijn gemaakt en die in 2018 uitgevoerd worden.
Effectindicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
E3.1.1 | Het buurtoordeel Krachtwijken | 2007 | 6,0 | 6,0 | nvt | - | ||||||
|
Uitvoeren van de wijkactieprogramma’s in de vier Krachtwijken
In 2017 hebben we samen met inwoners, organisaties en ondernemers gewerkt aan het vernieuwen van de wijkparticipatie. Noordwest en Kanaleneiland waren twee van de vier wijken die als pilot nieuwe wijkopgaven ophaalde. Daarmee is voor 2019 in beeld wat de opgaven zijn voor Kanaleneiland, Ondiep en Zuilen-Oost. Overvecht heeft met het programma de Versnelling zijn wijkopgaven al eerder geformuleerd. Ieder jaar toetsen we de vraag en passen we zo nodig het programma aan.
In Noordwest is onder meer gewerkt aan de wijkgericht armoede aanpak en is het convenant Gezonde wijkalliantie ondertekend. In Kanaleneiland zijn de belangrijkste sociale opgaven in beeld gebracht. De taalcampagne startte in 2017 en hebben we met Vreedzaam gewerkt aan een eenduidig pedagogisch klimaat waar kinderen goed en fijn kunnen opgroeien. In Overvecht werken we met bewoners, ondernemers en professionals aan een vitaal Overvecht dat bewoners in beweging brengt. We bundelen onze krachten in vijf pijlers van de Versnelling: Gezondheid, Veiligheid, Opvoeden en Opgroeien, Werk en Ondernemerschap en Samenleven. In de bijlagen van de Jaarstukken is in de terugblik op de Wijkactieprogramma’s 2017 meer te lezen over de aanpak in deze wijken.
Prestatie-indicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details |
---|
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||
02-3-1-1 |
Uitvoeren van de wijkactie- programma’s |
0 |
0 |
0 |
0 |
9 |
9 |
0 |
|||||||||
Totaal Baten |
0 |
0 |
0 |
0 |
9 |
9 |
0 |
||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||
02-3-1-1 |
Uitvoeren van de wijkactie- programma’s |
3.367 |
2.772 |
2.470 |
5.465 |
3.308 |
2.157 |
0 |
|||||||||
Totaal Lasten |
3.367 |
2.772 |
2.470 |
5.465 |
3.308 |
2.157 |
0 |
||||||||||
Saldo baten en lasten |
-3.367 |
-2.772 |
-2.470 |
-5.465 |
-3.300 |
2.166 |
0 |
||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||
Onttrekking reserves |
3.367 |
2.772 |
2.470 |
5.465 |
3.300 |
-2.166 |
0 |
||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Uitvoeren van de wijkactieprogramma's
De onttrekking aan de reserve is 2,1 miljoen euro lager dan het begrote bedrag van 5,465 miljoen euro. Daarvan is 1,991 miljoen euro nodig voor projecten waarover met partners reeds afspraken zijn gemaakt en die in 2018 uitgevoerd worden. In iedere wijk zijn nog een aantal projecten nog in uitvoering. Daarnaast is een aantal projecten gekoppeld aan schoolperiodes of het ritme van een organisatie en deze gaan over de jaarwisseling heen. Het gaat om:
- 0,9 miljoen voor herinrichting Alexander de Grotelaan, Zuidwest
- 0,38 miljoen voor aanpak Amsterdamsestraatweg, Noordwest
- 0,36 miljoen voor diverse projecten zoals werkprojecten en St. Maartendreef, Overvecht
- 0,35 miljoen voor bewonersinitiatieven in Overvecht en Noordwest.
Het resterende bedrag van 0,175 miljoen euro is bestemd voor de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg. Dat is minder dan de 0,5 miljoen euro die nodig is en waarover bij de Voorjaarsnota 2017 is besloten om dat te financieren vanuit het krachtwijkenbudget 2017.
Verbonden partijen
N.V. Maatschappij tot Stadsherstel Utrecht geen bijdrage
Meer details
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||||||||
02-3-1-1 |
Uitvoeren van de wijkactie- programma’s |
||||||||||||||||||||||
6357 |
Krachtwijken |
0 |
0 |
0 |
0 |
9 |
9 |
0 |
|||||||||||||||
Totaal Baten |
0 |
0 |
0 |
0 |
9 |
9 |
0 |
||||||||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||||||||
02-3-1-1 |
Uitvoeren van de wijkactie- programma’s |
||||||||||||||||||||||
6357 |
Krachtwijken |
3.367 |
2.772 |
2.470 |
5.465 |
3.308 |
2.157 |
0 |
|||||||||||||||
Totaal Lasten |
3.367 |
2.772 |
2.470 |
5.465 |
3.308 |
2.157 |
0 |
||||||||||||||||
Saldo baten en lasten |
-3.367 |
-2.772 |
-2.470 |
-5.465 |
-3.300 |
2.166 |
0 |
||||||||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||||||||
Onttrekking reserves |
3.367 |
2.772 |
2.470 |
5.465 |
3.300 |
-2.166 |
0 |
||||||||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
|||||||||||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Investeringen
Voor deze subdoelstelling zijn investeringen niet van toepassing.
Subsidies
Voor deze subdoelstelling zijn subsidies niet van toepassing.
Doelstelling 4
Subdoelstelling
DoelstellingBorgen van de monumentale en cultuurhistorische waarden
SubdoelstellingZorgdragen voor de instandhouding van monumentale en cultuurhistorische waarden als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad
Monumenten en cultuurhistorische waarden zijn geborgd als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad
Het behoud van monumenten, archeologische en cultuurhistorische waarden hebben wij ondersteund met adviezen, financieringen en subsidies. Herbestemming en duurzaamheid zijn daarbij van groot belang. Duurzaamheid is gestimuleerd met subsidies voor DuMo-adviezen en met financieringen voor de uitvoering van maatregelen voor verduurzaming bij monumenten. Bij herbestemming hebben vooral kerkgebouwen die hun religieuze functie verliezen in toenemende mate aandacht gevraagd. Om daarvoor goede nieuwe bestemmingen te vinden is overleg gevoerd met diverse eigenaren en andere private partijen op het gebied van religieus erfgoed en hebben wij mede op basis daarvan de Utrechtse visie religieus erfgoed o
pgesteld.
Met het integreren van cultuurhistorie in gebiedsontwikkeling en – ruimtelijke – plannen is ingezet op het behoud van bijzondere structuren die kunnen bijdragen aan het karakter van een wijk of buurt.
In dat kader hebben het complex van de voormalige Rijksveeartsenijschool, gelegen langs de Biltse Grift tussen Biltstraat en Bekkerstraat, aangewezen als gemeentelijk monument. Daarmee hebben wij in aansluiting op de aanwijzing in 2013 van het beschermd stadsgezicht Utrecht Oost het behoud van de samenhang van gebouwen en ruimtelijke structuur van dit bijzondere complex geborgd. In de begroting 2017 hebben wij ook de inventarisatie van groen erfgoed genoemd; deze ronden wij in 2018 af.
De resultaten van Archeologische onderzoeken zijn vastgelegd in basisrapportages en onderzoeksrapporten. In aansluiting op de actualisatie van de archeologische waardenkaart zijn wij gestart met de herijking van ons erfgoedbeleid
, voor zowel archeologisch als gebouwd erfgoed. Dit in de context van de komende Omgevingswet en de ontwikkeling van omgevingsplannen.
Wij hebben private initiatieven voor presentatie en visualisatie van cultureel erfgoed ondersteund, waarmee de kennis van Utrechts cultureel erfgoed wordt verbreid. Hiermee is onder meer via evenementen als de Open Monumentendag en Kerken Kijken een verbinding tussen erfgoed en vrijetijdseconomie gelegd. Met andere gemeenten in de regio en de provincie Utrecht hebben wij de voordracht door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor aanwijzing van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als UNESCO werelderfgoed ondersteund door deelname in het Pact van Ruigenhoek. Op basis van dit pact wordt van 2018 tot en met 2021 een regionaal actieprogramma uitgevoerd om deze bijzondere historische verdedigingslinie en de cultuurhistorische waarde daarvan meer onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Ook hebben wij actief bijgedragen aan de voorbereiding van het UNESCO nominatiedossier voor de voormalige Nedergermaanse grens van het Romeinse Rijk (limes) in Nederland en Nordrhein-Westfalen / Rheinland-Pfalz.
Effectindicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
E4.1.1 | Aandeel ruimtelijke ordeningsprojecten en bestemmingsplannen waarin cultuurhistorie is geïntegreerd | n.v.t. | 100% | 100% | 100% | 100% | 100% | |||||
|
Begeleiden, toetsen, subsidiëren, en financieren van monumenten-renovaties en – onderhoud en het borgen van cultuurhistorische waarden in de stad
Borgen van cultuurhistorische waarden
- Wij vinden het belangrijk dat historisch waardevolle gebouwen zichtbaar blijven in het stadsbeeld, zeker in een eveneens bijzondere stedenbouwkundige opzet en er sprake is van een historisch gezien voor de stad belangrijke functie. Daarom hebben wij de gebouwen en een aantal beeldbepalende objecten als begrenzingsmuren en hekwerken van de voormalige Rijksveeartsenijschool, langs de Biltse Grift tussen de Biltstraat en de Bekkerstraat, aangewezen als gemeentelijk monument.
- Utrecht is van oudsher een Kerkenstad met nog steeds een groot aantal kerkgebouwen, waarvan 58 beschermd als rijks- of gemeentelijk monument. Afnemend kerkbezoek noopt kerkgenootschappen tot afstoten van gebouwen. Ons college zet zich in voor behoud van deze in wijken veelal beeldbepalende gebouwen en het vinden van goede nieuwe bestemmingen. Met de vaststelling van de Utrechtse visie religieus erfgoed hebben wij kaders geschapen voor een succesvolle aanpak hierbij. Wij bieden eigenaren van kerkgebouwen hiermee handvatten voor het ontwikkelen van een bij een gebouw passende nieuwe functie.
- Stichting Willibrordkerk aan de Minrebroederstraat is één van de neogotische pronkstukken in onze gemeente. De problemen ten aanzien van de exploitatie van de dit kerkgebouw hebben wij in overleg met het Nationaal Restauratiefonds en de eigenaar tot een oplossing gebracht. Daarbij is een nieuwe partij gevonden die dit gebouw voor zijn oorspronkelijke functie met volledig behoud van het bijzondere interieur in gebruik genomen heeft.
- Voor het behoud van monumenten en een zorgvuldige aanpak daarvan, ook bij gebiedsontwikkeling, is het opbouwen maar vooral het borgen van de daarvoor benodigde kennis van groot belang. Daarvoor hebben wij, naast het registreren van de meer reguliere toetsing bij vergunningaanvragen, onderzoeksgegevens voor grotere projecten vastgelegd in bouwhistorische rapporten en zijn bij aantasting van archeologische objecten zogeheten basisrapportages opgesteld.
- De historisch gegroeide samenhang van gebouwen en de ruimtelijke structuur vinden wij van groot belang. Cultuurhistorische waarden en elementen zijn dan ook meegewogen bij ontwikkelingen in de openbare ruimte, zoals de herinrichting van het Domplein en directe omgeving van de Domkerk.
- De bij de opgraving van het Romeinse schip ‘De Meern 1’ in 1997 gevonden inrichtingsstukken en huisraad zijn de afgelopen jaren zorgvuldig geconserveerd. Deze zijn nu in samenhang met het schip te bezichtigen in Castellum Hogewoerd. Met deze voor Noordwest Europa unieke combinatie van inrichtingselementen en schip is nu een indruk te geven van de inrichting en bezigheden aan boord van een Romeins vrachtschip uit de eerste eeuwen van onze jaartelling.
Begeleiden, toetsen, subsidie
- De instandhouding van beschermde monumenten is van groot belang en vergt de nodige inspanning van eigenaren. Bij circa 275 kleine en grote planinitiatieven voor Rijks- en gemeentelijke monumenten en overige panden in Beschermd Stadsgezicht zijn restauratie- en verbouwwerkzaamheden uitgevoerd. De eigenaren daarvan hebben wij ondersteund met adviezen en restauratiefinancieringen. Veel werkzaamheden – het uitvoeren van onderhoud of ingrepen zonder verlies aan monumentwaarden – zijn afgehandeld op basis van overleg en advisering zonder aanvraag omgevingsvergunning. Daarmee hebben wij lastenverlichting voor de eigenaren bereikt en een efficiënte inzet van ambtelijke capaciteit.
- Voor daadwerkelijke wijzigingen aan monumenten is voor een goede afweging tussen monumentwaarden en gebruikswensen een omgevingsvergunning aan de orde. In 2017 zijn 197 aanvragen omgevingsvergunning behandeld. Doordat wij structureel inzetten op voorlichting, advisering en vooroverleg bij vergunningaanvragen zijn veel eigenaren zich bewust van de cultuurhistorische waarden van hun bezit. Mede daardoor zijn slechts twee vergunningen geweigerd en zijn zes aanvragen – veelal gericht op aanpassing van een plan – na overleg door de aanvrager ingetrokken.
- Na de nodige onderzoeken en voorbereiding gericht op een zorgvuldige aanpak is gestart met de restauratiewerkzaamheden aan de Domtoren, met als eerste fase binnen- en buitenzijde van de lantaarn. Ook bij de Domkerk hebben wij restauratietechnische expertise ingezet bij de advisering over en begeleiding van de restauratiewerkzaamheden aan het koor van de kerk.
- Utrecht staat voor het thema gezond stedelijk leven. Verduurzamen van gebouwen is daarbij een van de doelstellingen, voor zover mogelijk óók voor monumentale gebouwen. Daarvoor hebben wij vijf onderzoeken naar energiezuiniger monumenten gesubsidieerd en drie duurzaamheidsleningen verstrekt voor de uitvoering van duurzaamheidsmaatregelen bij monumenten. In het kader van verduurzaming hebben wij ook een verduurzamingsplan opgesteld als onderdeel van de renovatie van het stadhuis waarmee wij een voorbeeld zijn voor particuliere eigenaren.
- Bij verlies van hun oorspronkelijke functie is herbestemming en gebruik van monumenten essentieel voor het behoud daarvan. Tegelijkertijd is daarbij het behoud van monumentwaarden uitgangspunt. Voor herbestemmingsplannen voor diverse monumenten zijn randvoorwaarden opgesteld, bijvoorbeeld voor de herontwikkeling van de Bethelkerk aan de Norbruislaan, om tot een plan te komen dat recht doet aan de monumentwaarden en zoveel als mogelijk tegemoet komt aan de wensen voor het beoogd gebruik.
- Publieksbereik is voor de bewustwording van het belang van het behoud van monumenten van groot belang. Wij hebben daarvoor subsidies verleend voor de organisatie van de Open Monumentendag en Kerken Kijken. Ook DOMunder is daarbij van grote betekenis. Op grond van de in 2016 gedane toezegging meerjarige ondersteuning is ook in 2017 een subsidie verstrekt aan DOMunder. Daarmee willen wij een gezonde exploitatie van dit bijzondere ondergrondse bezoekerscentrum bereiken.
- Het belang van het behoud van historische gebouwen en ruimtelijke structuren noemden wij reeds. Cultuurhistorische kennis is daarom ook ingezet bij ruimtelijke plannen. In alle bestemmingsplannen zijn in cultuurhistorische- en archeologische paragrafen de cultuurhistorische- en archeologische waarden van het gebied aangegeven. Daarmee kan bij gebiedsontwikkeling rekening worden gehouden met bijzondere gebouwen en structuren.
Archeologische monumentenzorg
- Bij bouwprojecten in archeologische aandachtsgebieden kunnen archeologische waarden verloren gaan. Bij aanvragen om omgevingsvergunning toetsten wij deze aan de Verordening op de Archeologische Monumentenzorg en wordt geadviseerd hoe met de aanwezige archeologische waarden rekening te houden. In 2017 zijn 97 aanvragen om omgevingsvergunning getoetst. Doordat wij structureel inzetten op voorlichting, advisering en vooroverleg bij planvorming en vergunningaanvragen zijn veel initiatiefnemers zich bewust van de archeologische waarden in de ondergrond van hun plangebied.
- Ten behoeve van werkzaamheden op een locatie in een gebied met - mogelijke – archeologische waarden hebben wij 44 archeologische vooronderzoeken begeleid. Om te komen tot een aanpak waarbij zoveel mogelijk de archeologische waarden kunnen worden behouden hebben wij de daar opvolgende Plannen van Aanpak en basisrapportages beoordeeld. Daarmee hebben wij de kwaliteit van de uitvoering en verslaglegging van archeologische geborgd.
- In gebieden met archeologische waarde of verwachting waarbij de archeologische waarden door planontwikkelingen verloren gingen hebben wij een zorgvuldige afweging van belangen gemaakt. Er zijn daarbij 21 archeologievergunningen afgehandeld en verstrekt en daarop volgende Programma’s van Eisen, Plannen van Aanpak en basisrapportages beoordeeld van definitief archeologisch onderzoek. Door goede rapportages daarvan blijven deze gegevens beschikbaar als informatiebron bij toekomstige ontwikkelingen.
Prestatie-indicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
P4.1.1 | Verbeteren van 200 in matige / slechte staat verkerende monumenten (meerjarenaanpak) | Beleidsplan 2004 | 175 van de 200 | 182 van 200 | 210 | 210 | 215 | |||||
|
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||
02-4-1-1 |
Monumentale en cultuurhistorische waarde |
500 |
1.272 |
339 |
293 |
568 |
275 |
419 |
|||||||||
Totaal Baten |
500 |
1.272 |
339 |
293 |
568 |
275 |
419 |
||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||
02-4-1-1 |
Monumentale en cultuurhistorische waarde |
2.989 |
4.270 |
2.646 |
4.074 |
4.607 |
-533 |
2.951 |
|||||||||
Totaal Lasten |
2.989 |
4.270 |
2.646 |
4.074 |
4.607 |
-533 |
2.951 |
||||||||||
Saldo baten en lasten |
-2.489 |
-2.998 |
-2.307 |
-3.781 |
-4.039 |
-258 |
-2.532 |
||||||||||
Toevoeging reserves |
632 |
632 |
750 |
750 |
750 |
0 |
0 |
||||||||||
Onttrekking reserves |
1.128 |
1.128 |
0 |
553 |
553 |
0 |
35 |
||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
-1.993 |
-2.502 |
-3.057 |
-3.978 |
-4.236 |
-258 |
-2.497 |
||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Begeleiden, toetsen subsidiëren en financieren van monumenten -renovaties en onderhoud en het borgen van cultuurhistorische waarden in de stad
De baten nemen met 0,275 miljoen euro toe ten opzichte van de actuele begroting.
- De grootste afwijking komt doordat de archeologische opgravingen een hogere opbrengst van 0,277 miljoen euro genereren dan begroot. Dit zijn deels nog te ontvangen bedragen en wordt mede veroorzaakt door de groei van de stad.
De lasten nemen met 0,533 miljoen euro toe.
- Er is 0,320 miljoen euro aan niet begrote lasten ten aanzien van archeologische opgravingen. De afwijking ten opzichte van de baten wordt met name veroorzaakt door de archeologische noodopgravingen.
- Er is 0,086 miljoen euro aan extra lasten voor het depot.
- De overige 0,127 miljoen euro aan extra lasten wordt veroorzaakt door integreren van cultuurhistorie in gebiedsontwikkeling en – ruimtelijke – plannen en advisering op het gebied van het behoud van monumenten, archeologische en cultuurhistorische waarden en de extra werkzaamheden voor de visie religieus Erfgoed,
Toevoegingen en onttrekkingen uit de reserves zijn conform de actuele begroting verwerkt.
Meer details
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||||||||
02-4-1-1 |
Monumentale en cultuurhistorische waarde |
||||||||||||||||||||||
6270 |
Beh. en gebr. Mon. en Cultuurhist. waard |
500 |
1.272 |
339 |
293 |
568 |
275 |
419 |
|||||||||||||||
Totaal Baten |
500 |
1.272 |
339 |
293 |
568 |
275 |
419 |
||||||||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||||||||
02-4-1-1 |
Monumentale en cultuurhistorische waarde |
||||||||||||||||||||||
6270 |
Beh. en gebr. Mon. en Cultuurhist. waard |
2.989 |
4.270 |
2.646 |
4.074 |
4.607 |
-533 |
2.951 |
|||||||||||||||
Totaal Lasten |
2.989 |
4.270 |
2.646 |
4.074 |
4.607 |
-533 |
2.951 |
||||||||||||||||
Saldo baten en lasten |
-2.489 |
-2.998 |
-2.307 |
-3.781 |
-4.039 |
-258 |
-2.532 |
||||||||||||||||
Toevoeging reserves |
632 |
632 |
750 |
750 |
750 |
0 |
0 |
||||||||||||||||
Onttrekking reserves |
1.128 |
1.128 |
0 |
553 |
553 |
0 |
35 |
||||||||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
-1.993 |
-2.502 |
-3.057 |
-3.978 |
-4.236 |
-258 |
-2.497 |
||||||||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Investeringen
Voor deze subdoelstelling zijn investeringen niet van toepassing.
Subsidies
Prestatie- |
Subsidie- |
Omschrijving Subsidiedoelstelling |
Begroting 2017 |
Realisatie 2017 |
Verschil |
Erfgoed |
Ondersteuning organisatie Open Monumenten Dag Utrecht en Kerken kijken Utrecht. |
48 |
48 |
0 |
|
Exploitatie Domunder |
Ondersteuning exploitatie Domunder. |
35 |
35 |
0 |
|
Onderhoud Domkerk |
Bijdrage aan het onderhoud van de Domkerk. |
150 |
150 |
0 |
|
Totaal Prestatiedoelstelling 4.1.1 Monumenten en cultuurhistorische waarden |
233 |
233 |
0 |
||
Totaal Subdoelstelling |
233 |
233 |
0 |
||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Doelstelling 5
Subdoelstelling
DoelstellingDe bebouwde omgeving is veilig, leefbaar en tast de gezondheid niet aan
SubdoelstellingVeiligheid, leefbaarheid, milieu en gebruik van de bebouwde omgeving voldoen aan wet- en regelgeving
De bebouwde leefomgeving en ruimtelijke ordening is leefbaar, veilig en tast de gezondheid niet aan
Conform het Handhavingsprogramma Openbare Ruimte en Bebouwde Omgeving 2017 droegen onze milieu- en bouwinspecties en -adviesgesprekken er dit jaar aan bij dat:
- het leefmilieu beschermd is tegen bodemverontreiniging en aantasting door bedrijfsmatige activiteiten;
- de bestaande bebouwde leefomgeving voldoet aan de wet- en regelgeving;
- het oprichten, slopen of wijzigen van gebouwen voldoet aan de wettelijke en lokale regelgeving;
- de woningen uit de kernvoorraad legaal verhuurd en bewoond worden en;
- de uitvoering van (nieuwe) wet- en regelgeving betrouwbaar is en professioneel en klantgericht gebeurt.
Effectindicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
E5.1.1 | Percentage slechte panden in de kwaliteitsmonitor ten opzichte van de totale voorraad | 0,5% (2005) | <0,10% | <0,10% | <0,10% | 0,10% | <0,10% | |||||||
|
We toetsen en houden toezicht op alle vergunningaanvragen, integraal en adequaat volgens vastgestelde protocollen en aan vigerende landelijke en lokale wet- en regelgeving
Alle Wabo-vergunningaanvragen zijn integraal en adequaat volgens vastgestelde protocollen getoetst:
- de bouwtechnische toetsen geprioriteerd aan de hand van het vastgestelde toetsprotocol 'SUPER', met veiligheid en gezondheid als hoogste prioriteit;
- de overige toetsen integraal.
Deze werkwijze heeft geresulteerd in slechts twaalfgegronde bezwaren op een totaal van 2.658 beschikkingen, ofwel 0,5 %. Daarmee is ruimschoots voldaan aan de doelstelling voor 2017 (<1%).
Het aantal verzoeken om vooroverleg is ten opzichte van 2016 met bijna 90% afgenomen en bedraagt 285 (2.770 in 2016): aanvragers hoeven niet langer de formele weg van het vooroverleg te bewandelen, maar kunnen voor vragen over omgevingsvergunningen dagelijks telefonisch contact opnemen met een van de casemanagers.
Alle aanvragen zijn digitaal gepubliceerd. In 2017 is slechts één vergunning van rechtswege verleend, omdat deze niet binnen de wettelijke termijn is afgehandeld. Alle overige aanvragen zijn binnen de wettelijke termijn afgehandeld.
We houden toezicht op de naleving van de milieuregels, de kwaliteit en het gebruik van de bestaande gebouwen en terreinen
We hebben programmatisch en conform de handhavingsstrategieën toezicht gehouden op de naleving van vergunningen bij de oprichting, asbestverwijdering, sloop en/of wijziging van gebouwen en op de Milieu wet- en regelgeving bij bedrijven. Wij hebben daarbij meer de nadruk in de handhaving op het verleiden, stimuleren en informeren gelegd. Tevens speelden wij in op signalen en behoeften vanuit de omgeving door middel van onder andere bewoners/omgevingsbegeleiding, participatie en het werken met gedragskennis.
Asbest, sloop en bouw(hinder)
- De uitvoering van bouwwerken controleerden wij volgens de checklist van het Landelijk Toezichtprotocol. Voor kleine bouwwerken voerden wij alleen de eindcontrole uit, tenzij deze bouwwerken een grote impact hebben op de omgeving. De constructieve berekeningen controleerden wij ook volgens het Landelijk toetsingsprotocol.
- Om bouwhinder te voorkomen en bouwoverlast te beperken is gebruik gemaakt van omgevingsbegeleiding, de toolbox Bouwhinder en het Utrechts bouwveiligheidsplan (BLVC-plan). Hiermee hebben wij betere communicatie tussen belanghebbende partijen gefaciliteerd en eerder (mogelijke) knelpunten gesignaleerd en opgelost.
- Wij hebben 65 bouwveiligheidsplannen getoetst. Omgevingsbegeleiding is ingezet bij 35 bouwprojecten waarbij er hinder voor de omgeving te verwachten was.
- Wij hebben alle meldingen afgehandeld en de verhoogde inzet op sloop- en asbestwerkzaamheden gecontinueerd. Bij de behandeling van vergunningaanvragen en in het toezicht adviseerden wij actief over de mogelijkheid tot circulair bouwen. Bij de behandeling van vergunningaanvragen en in het toezicht adviseerden wij over EPC. Wij controleerden EPC-berekeningen en zagen er tijdens de bouw op toe dat daadwerkelijk aan de berekeningen werd voldaan.
Milieu wet- en regelgeving
- Gedurende het hele jaar hebben wij periodieke controles en opleveringscontroles uitgevoerd. Thema dit jaar waren de onbemande tankstations in de buurt van andere bebouwing, waarvoor vaak extra veiligheidsmaatregelen vereist zijn.
- De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) voerde namens de gemeente het toezicht en de handhaving op bodemsaneringen en andere bodemactiviteiten uit. Tevens voerde de RUD de toezichts- en handhavingstaken uit voor risicovollere bedrijven op het gebied van milieu.
- Wij zijn gestart met ‘Energietoezicht 2.0. Hiervoor zijn twee bijeenkomsten (‘pleinen’), één voor horecabedrijven en één voor detailhandelbedrijven, georganiseerd. Tijdens de pleinen hebben we bedrijven verleid om meer energie te besparen dan wettelijk strikt noodzakelijk.
- We hebben preventieve controles gedaan bij de top 40 van horecabedrijven waar de gemeente al eerder veel klachten over ontving. Hierbij constateerden we een groot aantal overtredingen.
- We hebben 88 energieaudits beoordeeld voor de Utrechtse vestigingen van grote ondernemingen. Daarnaast hebben we twaalf energie efficiency plannen beoordeeld voor de Utrechtse bedrijven, die zijn aangesloten bij de landelijke Meerjarenaanpak (MJA).
Woonfraude en illegaal gebruik
- Wij hebben opgetreden tegen woonfraude en het illegaal onttrekken van zelfstandige woonruimtes. Ook zijn alle meldingen over omgezette woningen (kamerverhuur) opgepakt.
- In samenwerking met de corporaties hebben wij toezicht gehouden op legale bewoning van de sociale woningvoorraad. In het bijzonder is inzet gepleegd op de Apollo, Centaurus en –Atlasdreef (360 woningen).
- In het kader van een integrale aanpak hebben we samen met Werk en Inkomen en Burgerzaken meldingen van onrechtmatig woning gebruik onderzocht. Voorbeelden hiervan zijn de projecten LSI (Landelijke stuurgroep en interventieteams) en LAA (Landelijke Aanpak Adreskwaliteit).
Wonen, kwaliteit bestaande gebouwen en terreinen
- Wij hebben de handhavingsstrategie Bestaande Bouw vastgesteld. Naast het gebruik van en de veiligheid van gebouwen richtte het toezicht op de bestaande bouw zich steeds meer op de gezondheid (binnenmilieu), duurzaamheid (energiebesparende maatregelen) en uitstraling (welstand) van gebouwen. Hierbij hebben wij alle meldingen opgepakt en verschillende projecten in dit domein uitgevoerd.
- Wij beoordeelden met visuele inspecties de bouwkundige staat van gebouwen en legden deze vast in een kwaliteitsmonitor. Dankzij deze informatie kunnen wij gerichter adviseren over en toezien op bijvoorbeeld energielabels, balkons en achterstallig onderhoud.
- Er is een onderzoek naar de veiligheid breedplaatvloeren gestart. Wij hebben de gebouweigenaren geïnformeerd over hun verantwoordelijkheid om het vereiste onderzoek uit te voeren en indien nodig passende maatregelen te treffen. Gebouweigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de staat van hun gebouw.
- Veertien inspecteurs zijn gestart met een opleiding tot energiecoach: Onze inspecteurs komen naar aanleiding van bouwkundige meldingen in 700 woningen. Daar waar mogelijk zullen zij in hun reguliere werk extra aandacht geven aan energie besparende mogelijkheden die zich aandienen.
- Wij hebben 51 Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) geactiveerd en drie activeringsbijeenkomsten georganiseerd. We hielpen hen met het opstellen van meerjarige onderhoudsplannen. Ook stimuleerden we maatregelen voor veilige installaties (APK), energiebesparing en de aanschaf van zonnepanelen.
Bijzondere projecten
Op basis van meldingen en actief toezicht is inspectie uitgevoerd in het vastgoed van acht huisjesmelkers. Bij twee huisjesmelkers zijn meerdere dwangsommen en bestuurlijke boetes per pand opgelegd. De inzet van de deurwaarder is ‘lik op stuk’ zodat een handhavingssanctie ook daadwerkelijk financiële consequenties heeft. Waar mogelijk is Bibob onderzoek gekoppeld aan vergunningaanvragen. Een juridische aanpak van intimidatie van huurders door vastgoedeigenaren is succesvol ingezet in samenwerking met het Huurteam. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is een onderzoek gestart naar schijnconstructies en arbeidsuitbuiting (mensenhandel).
In de Voorjaarsnota 2017 is budget beschikbaar gesteld om eigenaren van asbestdaken te informeren, stimuleren en verleiden hun asbestdaken voor 2024 te verwijderen. In september tot en met december zijn particuliere huiseigenaren in de wijken Oost, Noordoost en Noordwest per brief geïnformeerd over hun asbestdak. Ook zijn er twee wijkinformatiebijeenkomsten gehouden over de verwijdering van asbest. Er is tot 2020 budget. In die periode wordt de aanpak zo ver mogelijk uitgerold.
Prestatie-indicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
P5.1.1 | Gegronde bezwaren op totaal aantal beschikte aanvragen omgevingsvergunningen | 2011 | <1,0% | <0,49% | <1,0% | 0,5% | <1,0% | |||||||
|
||||||||||||||
P5.1.2a | Gegronde bezwaren op totaal aantal beschikte aanvragen handhavingsbesluiten maximaal 10% | 2013 | <10% | <10% | 10% | <10% | <10% | |||||||
|
||||||||||||||
P5.1.2b | Door de gemeente gecontroleerde bouwkundige en constructieve onderdelen voldoen bij oplevering aan de wetgeving | 2016 | 100% | 100% | 100% | 100% | 100% | |||||||
|
||||||||||||||
P5.1.2c | De gecontroleerde (milieu-) activiteiten voldoen (na hercontrole) aan de regelgeving op het terrein van milieu en brandveilig gebruik | 2016 | >80% | 92,1% | >80% | 90% | >80% | |||||||
|
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||
02-5-1-1 |
Toetsen en toezicht houden vergunningen |
12.852 |
16.543 |
12.852 |
13.331 |
12.648 |
-683 |
13.558 |
|||||||||
02-5-1-2 |
Toezicht op de naleving van milieuregels |
600 |
973 |
600 |
620 |
700 |
80 |
631 |
|||||||||
Totaal Baten |
13.452 |
17.516 |
13.452 |
13.951 |
13.348 |
-603 |
14.188 |
||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||
02-5-1-1 |
Toetsen en toezicht houden vergunningen |
8.221 |
8.710 |
7.314 |
7.724 |
7.775 |
-51 |
7.826 |
|||||||||
02-5-1-2 |
Toezicht op de naleving van milieuregels |
4.937 |
4.484 |
4.296 |
5.646 |
5.006 |
639 |
4.806 |
|||||||||
Totaal Lasten |
13.158 |
13.195 |
11.610 |
13.370 |
12.782 |
588 |
12.632 |
||||||||||
Saldo baten en lasten |
293 |
4.321 |
1.842 |
581 |
566 |
-15 |
1.556 |
||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||
Onttrekking reserves |
250 |
250 |
0 |
364 |
364 |
0 |
0 |
||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
543 |
4.571 |
1.842 |
945 |
930 |
-15 |
1.556 |
||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Financiële toelichting
Hieronder lichten wij de financiële ontwikkelingen per doelstelling toe.
Toetsen en toezicht houden op alle vergunningen
Baten
De baten blijven voor 0,9 miljoen euro achter door minder opbrengsten voor de leges omgevingsvergunningen (WABO). De gemiddelde opbrengst van met name de grotere projecten bleef achter bij de verwachting.
In verband met de regeling voor het ontvangen van compensatiebedragen voor woonruimte-onttrekkingen zijn de overige baten 0,2 miljoen euro hoger dan begroot.
Toezicht op de naleving van milieuregels
Baten
De opbrengsten vallen hoger uit dan begroot voor bestuurlijke boetes en dwangsommen.
Lasten
Bij de Voorjaarsnota 2015 en 2017 zijn meerjarige projectgelden beschikbaar gesteld voor respectievelijk aanpak van huisjesmelkers en voor verwijdering van asbest. De onderbesteding van deze gelden (huisjesmelkers 0,250 miljoen euro en asbest 0,425 miljoen euro) is benodigd voor de uitvoering van beide projecten in de komende jaren.
Meer details
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||||||||
02-5-1-1 |
Toetsen en toezicht houden vergunningen |
||||||||||||||||||||||
6277 |
Vergunningen |
12.852 |
16.543 |
12.852 |
13.331 |
12.648 |
-683 |
13.558 |
|||||||||||||||
02-5-1-2 |
Toezicht op de naleving van milieuregels |
||||||||||||||||||||||
6278 |
Bouw- en woningtoezicht |
600 |
973 |
600 |
620 |
700 |
80 |
631 |
|||||||||||||||
Totaal Baten |
13.452 |
17.516 |
13.452 |
13.951 |
13.348 |
-603 |
14.188 |
||||||||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||||||||
02-5-1-1 |
Toetsen en toezicht houden vergunningen |
||||||||||||||||||||||
6277 |
Vergunningen |
8.221 |
8.710 |
7.314 |
7.724 |
7.775 |
-51 |
7.826 |
|||||||||||||||
02-5-1-2 |
Toezicht op de naleving van milieuregels |
||||||||||||||||||||||
6278 |
Bouw- en woningtoezicht |
4.937 |
4.484 |
4.296 |
5.646 |
5.006 |
639 |
4.806 |
|||||||||||||||
Totaal Lasten |
13.158 |
13.195 |
11.610 |
13.370 |
12.782 |
588 |
12.632 |
||||||||||||||||
Saldo baten en lasten |
293 |
4.321 |
1.842 |
581 |
566 |
-15 |
1.556 |
||||||||||||||||
Toevoeging reserves |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||||||||||||
Onttrekking reserves |
250 |
250 |
0 |
364 |
364 |
0 |
0 |
||||||||||||||||
Saldo na mutaties reserves |
543 |
4.571 |
1.842 |
945 |
930 |
-15 |
1.556 |
||||||||||||||||
Bedragen zijn in duizenden euro's |
Investeringen
Voor deze subdoelstelling zijn investeringen niet van toepassing.
Subsidies
Voor deze subdoelstelling zijn subsidies niet van toepassing.
Doelstelling 6
Subdoelstelling
DoelstellingLeidsche Rijn: De stad Utrecht uitgebreid met een stedelijk gebied waar de huidige en komende generaties met plezier kunnen wonen, werken en recreëren
SubdoelstellingLeidsche Rijn is een stedelijk gebied waar de huidige en komende generaties met plezier kunnen wonen, werken en recreëren
Leidsche Rijn is een goed functionerend stadsdeel
De wijkwijzer 2017
laat zien dat de tevredenheid van bewoners over Leidsche Rijn fors is gestegen: van 6,9 in 2012 naar 7,3 nu. Daarmee kent de wijk in Utrecht de sterkste stijging. Gevoelens van onveiligheid liggen volgens de wijkwijzer in Leidsche Rijn beduidend lager dan het Utrechts gemiddelde. Ook de tevredenheid over de openbare ruimte is met een 7,0 beduidend hoger dan het Utrechtse gemiddelde (6,6).
In 2017 zijn in Leidsche Rijn circa 1.550 woningen in aanbouw genomen. Met de start van voorbereiding van nieuwe programmaonderdelen in Leidsche Rijn Centrum en Groenewoud neemt de te verwachten totale productie in Leidsche Rijn toe van 32.000 naar ca. 3.5000 woningen. In 2017 zijn in totaal 1.058 woningen opgeleverd. Dit betreft woningen in Terwijde, Het Zand, Vleuterweide, Maximapark en Hoge Weide en tijdelijke woningen van het project PlaceToBeU/Skaeve Huse. In Grauwaart zijn de laatste zeven woningen opgeleverd, hiermee is de woningproductie in Grauwaart afgerond. Het aantal opleveringen blijft licht achter bij de doelstelling. We zien hier een na-ijl effect van de vastgoedcrisis, die in de komende jaren naar verwachting ruimschoots wordt gecompenseerd, onder meer met de oplevering van in aanbouw zijnde woningen in Leidsche in Centrum.
Naast de nog in aanbouw zijnde woningen is voor van 1.550 woningen de bouw gestart, onder meer in Hogeweide, Leidsche Rijn Centrum en Rijnvliet. Daarnaast zijn nog plannen voor circa 9.000 woningen in voorbereiding.
De bouw van het kernwinkelgebied in Leidsche Rijn Centrum is in volle gang. De opening wordt voorzien in mei 2018. Daar op vooruit lopend is in delen van Leidsche Rijn Centrum betaald parkeren ingevoerd. De aansluiting op de stadsdelen ten oosten van het Amsterdam Rijnkanaal is sterk verbeterd door de opening van de Daphne Schippersbrug. Een tweede spoorbrug is op z’n plaats gelegd.
We stelden bestemmingsplannen vast voor Haarzicht, de Parkzichtlaan, delen van Terwijde en Leeuwesteyn. Het SP van Haarrijn is geactualiseerd en we werkten aan bestemmingsplannen voor Haarrijn en Parkwijk.
We tekenden een intentieovereenkomst met Loostad om op de locatie van de asfaltcentrale van KWS een nieuw woongebied, Groenewoud, te ontwikkelen. Hierdoor stijgt het totale aantal woningen in Leidsche Rijn (tevens door stijgende aantallen woningen op de hoogbouwkavel en in andere delen van Leidsche Rijn Centrum) tot 35.000. Voor de hoogbouwkavel In Leidsche Rijn Centrum Noord is een tender voorbereid.
In 2017 hebben zoals verwacht nog geen transacties in de kantorenmarkt plaats gevonden. Wel is de leegstand van kantoren in Papendorp sterk gedaald en zijn gesprekken gevoerd met gegadigden voor de afname van kantoormeters in Papendorp en Leidsche Rijn Centrum, vooralsnog zonder concreet resultaat. We hebben onderzoek laten uitvoeren naar de toekomstige vraag en aanbod aan bedrijfsterrein ten behoeve van de programmering van Strijkviertel. Er is nog niet gestart met de uitgifte van bedrijfsterrein op Hooggelegen. Prioriteit wordt gegeven aan de uitgifte van bedrijfskavels op Haarrijn en in De Wetering. Dat heeft in Haarrijn geleid tot de oplevering van drie bedrijfspanden (waaronder KFC en Skydive) en de aanbouw van twee panden, terwijl gesprekken lopen voor de uitgifte van een vijftal kavels, naar verwachting in 2018 leidend tot getekende overeenkomsten. In De Wetering is Stichting Antonius Geboortezorg gebouwd. Met een vijftal bedrijven lopen ontwerptrajecten voor vestiging in De Wetering. Op Oudenrijn is een Gamma opgeleverd, terwijl voor een ander bedrijf onderhandelingen in een afrondende fase verkeren.
Het voorzieningenniveau in Leidsche Rijn sluit ten minste aan bij de vraag (kwantitatief en kwalitatief) van bewoners en bedrijven
De Hoef werd in gebruik genomen en met bewoners samen gewerkt aan de invulling van de speeltuin. In Terwijde is verder gewerkt met initiatiefnemers aan de invulling van het muziekplein. We hielden een enquête Haarrijnseplas, over de gewenste invulling van het strand. In Leidsche Rijn Centrum zijn als tijdelijke voorziening zeven Skaeve Huse en een beheerderswoning gerealiseerd, in combinatie met 490 tijdelijke wooneenheden voor bijzondere doelgroepen.
In het Màximapark is een klimhal in gebruik genomen. De toegankelijkheid van het park is vergroot door verbeteringen aan de entree bij de Esdoornlaan. We hebben gewerkt aan de voorbereiding van de aanleg van Vikingrijn achter de Europaweg en aan de uitbreiding van parkrestaurant Anafora. Bedrijventerrein Haarrijn heeft sinds het afgelopen jaar een KFC en een Skydive. RAUM heeft een start gemaakt met de programmering van de cultuurkavel en het Berlijnplein, vooruit lopend op een definitieve invulling van de culturele voorziening. Voor een andere kavel in Leidsche Rijn Centrum wordt samen met jongeren uit Leidsche Rijn de mogelijkheid onderzocht voor een tijdelijke invulling. Er is een tender gestart voor de vestiging in boerderij Rood Noot van een voorziening ter ondersteuning van de cultuuras in Leidsche Rijn Centrum. Ook is een overeenkomst getekend voor de vestiging van 'Indekerngezond' in het kernwinkelgebied.
Er lopen gesprekken over de vestiging van een hotel in het centrumgebied. In The Wall is naast een restaurant ook tijdelijk een spookhuis ingericht. In De Wetering-zuid is een geboortecentrum geopend. De voorbereiding van de vestiging van Academie 10 aan het Berlijnplein is van start gegaan. Om de periode tussen vestiging van deze academie en de opheffing van Mavo10 in Terwijde te overbruggen wordt de bouw van een tijdelijke Academie 10 in Leeuwesteyn voorbereid. Nadat geruime tijd grond voor de bouw van een Hindoetempel in de Hoge Woerd is gereserveerd heeft de betreffende stichting in 2017 laten weten van deze ontwikkeling af te zien. Gezocht wordt naar een alternatieve passende invulling. Ook is de vestiging van een ROC aan het Brusselplein van de baan. Wel zijn begin 2017 de basisscholen 'Ebenhaezer' en 'Onder de Bogen' in Leidsche Rijn Centrum in gebruik genomen.
Effectindicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
E6.1.1 | Tevredenheid bewoners | n.v.t. | 7,2 | n.n.b. | 7,2 | 7,3 | 7,2 | |||||
|
Realiseren van bouwrijpe grond voor woningbouw, kantoren, bedrijventerreinen, voorzieningen en de aanleg en inrichting van bijbehorende openbare ruimte
In 2017 was de belangstelling voor woningen wederom zeer groot en werden ook de informatiemarkten in april en oktober over woningbouw in Leidsche Rijn druk bezocht. Grote delen van Rijnvliet en Leeuwesteyn zijn bouwrijp gemaakt. In Rijnvliet is de eerste paal voor de eerste fase van de woningbouw geslagen en is met omwonenden en bewoners gewerkt aan een plan voor 'Het Voedselbos'.
We hebben in totaal tien tenders gehouden in Leeuwesteyn, Het Zand, Leidsche Rijn Centrum Zuid en Leidsche Rijn Centrum Oost. In de tenders selecteerden we ontwikkelaars die hoog scoorden met duurzame plannen met lagere EPC’s dan wettelijk voorgeschreven. Als gevolg hiervan is dit jaar in alle getenderde woningbouwprojecten sprake van een EPC van maximaal nul. Bovendien hebben we een pilot gestart in tenders met het beoordelen van woningbouwplannen op BENG. In Leeuwesteyn wordt de warmte voor het eerste woonblok opgewekt door middel van warmtepompen. De koopwoningen in de eerste fase van Rijnvliet worden aangesloten op stadsverwarming.
Voor de zelfbouwkavels in het Maximapark en in de Veiling Het Zand kwamen zeer veel inschrijvingen binnen: 250 inschrijvingen op twaalf kavels Maximapark, 100 inschrijvingen op zes kavels Veiling. In Vleuterweide hebben we de grond voor de laatste plannen bouwrijp gemaakt. De GEM is nog niet ontbonden.
Voorbereiden van de plannen en opleveren van voorzieningen
De Dafne Schippersbrug werd in mei onder grote belangstelling geopend en aangesloten op het fietspadennet in Leidsche Rijn, waardoor Leidsche Rijn vanuit de andere wijken van Utrecht nog beter bereikbaar is geworden. We hebben het fietspad langs het Amsterdam Rijnkanaal opnieuw ingericht, passend bij de nieuwe wijken Leeuwesteyn en Leidsche Rijn Centrum Oost. De aanleg van het busplein bij Station Leidsche Rijn Centrum is van start gegaan. We hebben een definitief besluit genomen over de bouw van de Brusselpleingarage (inclusief P+R) in Leidsche Rijn Centrum. In Rijnvliet is het autoviaduct over de Letschertweg in gebruik genomen.
Op het Brusselplein zijn de eerste bomen geplant. Hoewel de ontwikkeling van het kernwinkelgebied voorspoedig verloopt en de winkelunits voor 80% zijn verhuurd is het de ontwikkelaar in verband met de complexe bouwopgave niet gelukt om eind 2017 de eerste winkel (Jumbo) geopend te krijgen. De opening van de Jumbo vindt nu plaats in mei 2018, gelijk met de rest van het kenwinkelgebied.
Prestatie-indicator | Nulmeting | Doelstelling 2016 | Realisatie 2016 | Doelstelling 2017 | Realisatie 2017 | Doelstelling 2018 | Toelichting & details | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
P6.1.1a | Woningen | n.v.t. | 68,2% | 71,4% | - | 74,3% | 78,4% | |||||||
|
||||||||||||||
P6.1.1b | Kantoren | n.v.t. | 39,6% | 39,6 | - | 39,6% | 40,0% | |||||||
|
||||||||||||||
P6.1.1c | Bedrijven | n.v.t. | 56,5% | 55,3 | - | 56,42% | 58,86% | |||||||
|
Omschrijving |
Actuele |
Reali- |
Nominale |
Actuele |
Reali- |
Verschil |
Actuele |
||||||||||
Baten |
|||||||||||||||||
02-6-1-1 |
Realiseren van bouwrijpe grond |
86.125 |
83.931 |
62.703 |
62.295 |
57.038 |
-5.256 |
42.514 |
|||||||||
Totaal Baten |
86.125 |
83.931 |
62.703 |
62.295 |
57.038 |
-5.256 |
42.514 |
||||||||||
Lasten |
|||||||||||||||||
02-6-1-1 |
Realiseren van bouwrijpe grond |
59.936 |
54.953 |
61.704 |
61.277 |
42.320 |
18.957 |
36.461 |
|||||||||